Kaupthing bank låg på Stureplan i Stockholm. Foto: TT
Kaupthing bank låg på Stureplan i Stockholm. Foto: TT

Skandalbanken är på väg mot comeback på börsen

Publicerad

Den kollapsade isländska banken Kaupthing har återuppstått och siktar nu på att göra comeback på Stockholmsbörsen, skriver Dagens industri

Mitt under brinnande finanskris 2008 kollapsade isländska banken Kaupthing fullständigt. Ledningen avgick och banken togs över av den isländska staten. Dagen innan fick den svenska delen av banken ett krisstöd från Riksbanken på fem miljarder kronor. Riksbanken fick igen pengarna när Ålandsbanken köpte Kaupthing Bank Sverige 2009.

Samtliga av Kaupthings isländska tillgångar togs sedan över av Arion, som omstrukturerade banken. Banken har i dag enligt Dagens industri retailverksamhet, företagsutlåning, en inhemsk investmentbank, förmögenhetsförvaltning och kontrollerar fondbolaget Stefnir, försäkringsbolaget Vördur och betaltjänstbolaget Valitor. 

Nu siktar Arion mot Stockholmsbörsen, skriver Dagens industri. Banken gör därmed comeback tio år efter kollapsen. Banken meddelade på torsdagsmorgonen att man avser noteras på Stockholmsbörsen innan halvårsskiftet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen