Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skådespelarens ilska mot F-kassan: Dags för uppror

Skådespelaren Stefan Sauk rasar mot Försäkringskassan.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nu vill han se ett patientuppror.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Försäkringskassan verksamhetsområdeschef Vivianne Yllenius svarar på Sauks kritik.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Stefan Sauk genomgick en höftoperation i Belgien – och fick stå för kostnaden själv. 

Nu rasar han mot Försäkringskassan som han menar förvägrar svenskar EU-medborgerliga rätt. 

Tiden är mogen för ett patientuppror”, skriver han på Expressen Debatt. 

I ett inlägg på Expressen Debatt den 29 maj 2019 berättade skådespelaren Stefan Sauk om hur han härom året fick problem med sin höft. 

Han berättar om hur han fick höra om bättre behandlingsmetoder utomlands – och valde därför att åka till Belgien där han blev opererad. 

Skådespelarens operation var inte i linje med EU:s patientrörlighetsdirektiv, ansåg Försäkringskassan, och Stefan Sauk fick således stå för hela kostnaden själv. 

Försäkringskassan har börjat tillämpa egna, hemmasnickrade, Kafka-tolkningar av våra rättigheter. Det innebär att Försäkringskassan numera som regel säger nej till ersättning för denna väl fungerande vård, trots att vi har rätt till det. Målet verkar vara att hålla oss hemma så att den svenska ortopedkåren ska få ha oss i fred”.

Det här är patientrörlighetsdirektivet

Huvudbestämmelsen enligt förslaget är att patienter har rätt till ersättning från sitt hemland (eg. den medlemsstat där patienten är försäkrad) för vård i annat EU-land förutsatt att samma eller liknande vård hade ersatts i hemlandet. 

Det är sålunda upp till hemlandet att avgöra vilken vård som ingår i det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet och som patienter därför har rätt till ersättning för. Ersättningen ska uppgå till det belopp som hade ersatts enligt hemlandets taxa om samma eller liknande vård hade givits där, dock utan att överskrida den faktiska vårdkostnaden.


Källa: Riksdagen

Stefan Sauks raseri: Vi måste göra uppror

I ett svar publicerat på Expressen Debatt två dagar senare, den 31 maj 2019, skriver Försäkringskassans verksamhetsområdeschef Vivianne Yllenius att kritiken är missriktad. 

Vilka behandlingar som erbjuds i Sverige beslutas av respektive sjukvårdsregion och är ingenting som Försäkringskassan är involverad i överhuvudtaget – därför är Stefan Sauks kritik missriktad. Den som inte är nöjd med den vård som erbjuds i Sverige bör i stället vända sig till sjukvården eller politiska beslutsfattare”, skriver hon och menar att kritiken riskerar att urholka allmänhetens förtroende för systemet. 

Vivianne Yllenius skriver i texten att Patientrörlighetsdirektivet gäller om samma eller likvärdig vård erbjuds i Sverige. 

Svaret föll dock inte i god jord hos Stefan Sauk – som nu uppmanar svenskar till patientuppror. 

Stefan Sauk uppmanar till patientuppror

Den 4 juni 2019 skriver han, i ett nytt inlägg på Expressen Debatt, att Vivianne Yllenius försöker blanda ihop korten. 

Försäkringskassan har inte ens ordning på det mest grundläggande. EU:s patientrörlighetsdirektiv ger oss EU-medborgare en glasklar rätt till ersättning för vård i ett annat EU-land om vissa villkor uppfylls. Det är inget krav att vården måste erbjudas i Sverige”, skriver han. 

Han fortsätter: 

Vivianne Yllenius har alltså fel om juridiken, vilket är hyfsat pinsamt. Direkt skamlöst är att försöket att framställa sig som landstingens viljelösa marionett.

Stefan Sauk berättar att flera personer hört av sig till honom och berättat om hur de ”drabbats av Försäkringskassans godtycke”. Nu har han startat hashtaggen #patientupproret i sociala medier. 

Målet är mycket enkelt: Att få slut på Försäkringskassans godtycke i tillämpningen av våra rättigheter. För det finns många häpnadsväckande öden där ute.” 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!