et kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth Franzén. Foto: Privatet kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth Franzén. Foto: Privat
et kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth Franzén. Foto: Privat
Senast hon besökte tandläkaren var förra året. Foto: PrivatSenast hon besökte tandläkaren var förra året. Foto: Privat
Senast hon besökte tandläkaren var förra året. Foto: Privat

"Ska mina tänder behöva se ut så här?"

Publicerad

Elisabeth Franzén, 38, har inte råd att gå till tandläkaren.

Nu vänder hon sig till Sveriges politiker med en fråga:

– Ska mina tänder verkligen behöva se ut så här?

Elisabeth Franzén, 38, har varit sjukskriven för stress och depression sedan 2011. Hon lever på omkring 10 000 kronor per månad – och har inte råd att gå till tandläkaren.

– Det finns inte på världskartan att jag ska kunna betala allt jag behöver betala för att kunna fixa mina tänder. Bara en undersökning går ju på mer än 700 kronor och det tar ner min ekonomi rejält, säger hon.

Hon räknar upp hyra på 6000 kronor, mat för 2500 kronor, el på uppemot 700 kronor varannan månad och andra utgifter, som bredband och telefoni, som hon behöver prioritera.

Det kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth. Senast hon besökte tandläkaren var förra året.

– Men det blir att man plockar ut en tand i taget. Ofta behöver jag dra ur dem för att det har gått så pass långt. Egentligen hade jag behövt gå med tandprotes, men det är inget jag har råd med.

 

LÄS ÄVEN: Tvingas sälja allt för att gå till tandläkaren

 

Konsekvensen har blivit att Elisabeth nu saknar många av sina tänder.

– Jag är 38 år. Ska mina tänder verkligen behöva se ut så här? Jag behöver ju tänder, dels för att kunna tugga, men sedan så finns det ju en skönhetsaspekt i det också. Det är klart att jag vill ha symmetriska tänder.

Utöver sin ekonomiska situation lider Elisabeth också av tandvårdsskräck. Båda dessa problem gör det svårt för henne att upprätthålla en bra tandhälsa.

– Det känns som om människor stöter bort en som vän på grund av min tandhälsa också. Vem vill ha en tandlös vän eller flickvän?

"Jag vill att tänderna ska räknas som en del av kroppen"

I ett Facebookinlägg har Elisabeth för första gången publicerat bilder på sina tänder offentligt. Inlägget har delats över 100 gånger och fått lika många kommentarer.

– Jag har ont i hela munnen. Det är inte kul att se ut så här när man är 38 år gammal. Jag skrev inlägget för att jag hoppas att politikerna ska lyssna och förstå min och många andras situation. Den är inte rolig.

 

LÄS ÄVEN: "Ge oss råd att laga tänderna!"

 

För Elisabeth Franzén hade det underlättat mycket om tandvården räknades in i det vanliga hälso- och sjukvårdssystemet, där patienten betalar mycket mindre än vad den betalar för tandvården.

– Jag vill att tänderna ska räknas som en del av kroppen. Det betyder så mycket att man har en bra tandhälsa, säger hon och fortsätter:

– Går man till läkaren för att man har ont i lederna kostar det 350 kronor. Men går man till tandläkaren för att man har ont i tänderna kostar det dubbelt så mycket. Det gör ju att man undviker att gå till tandläkaren till slut.

Senast Elisabeth Franzén besökte tandläkaren var förra året.Foto: Privat

Experten: "Sorgligt"

Elisabeth Franzén är inte ensam om sin situation. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar från 2014 avstår 9,6 procent av befolkningen från tandvård av ekonomiska skäl.

– Det är sorgligt att det förhåller sig så, förstås. Varje gång det drar sig mot val brukar den här frågan dyka upp och rätten till tandvård framstår då som ett prioriterat område. Men när valkampanjerna är över så drar sig frågan ur medvetandet på något sätt, säger Björn Klinge, professor och övertandläkare på Malmö högskola.

 

GUIDE: Okända bidragen som gör dina tänder friska

 

Han har själv drivit frågan i offentligheten för att munnen bör ses som en del av kroppen och därmed omfattas av samma socialförsäkringsskydd.

– Det finns otaliga exempel på människor som befinner sig i den situation som Elisabeth gör. Deras situation är ofta väldigt starkt kopplat till skam, skuld och utanförskap.

Björn Klinges råd till Elisabeth Franzén är att söka om ekonomisk hjälp hos socialtjänsten i den kommun där hon bor. Det har Elisabeth redan gjort, berättar hon, och fått avslag för att hon har en inkomst som ligger över riksnormen.

– Det känns som om politikerna vill suga ur en varenda krona man har, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen