Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ska mina tänder behöva se ut så här?"

et kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth Franzén. Foto: Privat
Senast hon besökte tandläkaren var förra året. Foto: Privat

Elisabeth Franzén, 38, har inte råd att gå till tandläkaren.

Nu vänder hon sig till Sveriges politiker med en fråga:

– Ska mina tänder verkligen behöva se ut så här?

Elisabeth Franzén, 38, har varit sjukskriven för stress och depression sedan 2011. Hon lever på omkring 10 000 kronor per månad – och har inte råd att gå till tandläkaren.

– Det finns inte på världskartan att jag ska kunna betala allt jag behöver betala för att kunna fixa mina tänder. Bara en undersökning går ju på mer än 700 kronor och det tar ner min ekonomi rejält, säger hon.

Hon räknar upp hyra på 6000 kronor, mat för 2500 kronor, el på uppemot 700 kronor varannan månad och andra utgifter, som bredband och telefoni, som hon behöver prioritera.

Det kan gå uppemot fem år mellan varje tandläkarbesök för Elisabeth. Senast hon besökte tandläkaren var förra året.

– Men det blir att man plockar ut en tand i taget. Ofta behöver jag dra ur dem för att det har gått så pass långt. Egentligen hade jag behövt gå med tandprotes, men det är inget jag har råd med.

 

LÄS ÄVEN: Tvingas sälja allt för att gå till tandläkaren

 

Konsekvensen har blivit att Elisabeth nu saknar många av sina tänder.

– Jag är 38 år. Ska mina tänder verkligen behöva se ut så här? Jag behöver ju tänder, dels för att kunna tugga, men sedan så finns det ju en skönhetsaspekt i det också. Det är klart att jag vill ha symmetriska tänder.

Utöver sin ekonomiska situation lider Elisabeth också av tandvårdsskräck. Båda dessa problem gör det svårt för henne att upprätthålla en bra tandhälsa.

– Det känns som om människor stöter bort en som vän på grund av min tandhälsa också. Vem vill ha en tandlös vän eller flickvän?

"Jag vill att tänderna ska räknas som en del av kroppen"

I ett Facebookinlägg har Elisabeth för första gången publicerat bilder på sina tänder offentligt. Inlägget har delats över 100 gånger och fått lika många kommentarer.

– Jag har ont i hela munnen. Det är inte kul att se ut så här när man är 38 år gammal. Jag skrev inlägget för att jag hoppas att politikerna ska lyssna och förstå min och många andras situation. Den är inte rolig.

 

LÄS ÄVEN: "Ge oss råd att laga tänderna!"

 

För Elisabeth Franzén hade det underlättat mycket om tandvården räknades in i det vanliga hälso- och sjukvårdssystemet, där patienten betalar mycket mindre än vad den betalar för tandvården.

– Jag vill att tänderna ska räknas som en del av kroppen. Det betyder så mycket att man har en bra tandhälsa, säger hon och fortsätter:

– Går man till läkaren för att man har ont i lederna kostar det 350 kronor. Men går man till tandläkaren för att man har ont i tänderna kostar det dubbelt så mycket. Det gör ju att man undviker att gå till tandläkaren till slut.

Senast Elisabeth Franzén besökte tandläkaren var förra året. Foto: Privat

Experten: "Sorgligt"

Elisabeth Franzén är inte ensam om sin situation. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar från 2014 avstår 9,6 procent av befolkningen från tandvård av ekonomiska skäl.

– Det är sorgligt att det förhåller sig så, förstås. Varje gång det drar sig mot val brukar den här frågan dyka upp och rätten till tandvård framstår då som ett prioriterat område. Men när valkampanjerna är över så drar sig frågan ur medvetandet på något sätt, säger Björn Klinge, professor och övertandläkare på Malmö högskola.

 

GUIDE: Okända bidragen som gör dina tänder friska

 

Han har själv drivit frågan i offentligheten för att munnen bör ses som en del av kroppen och därmed omfattas av samma socialförsäkringsskydd.

– Det finns otaliga exempel på människor som befinner sig i den situation som Elisabeth gör. Deras situation är ofta väldigt starkt kopplat till skam, skuld och utanförskap.

Björn Klinges råd till Elisabeth Franzén är att söka om ekonomisk hjälp hos socialtjänsten i den kommun där hon bor. Det har Elisabeth redan gjort, berättar hon, och fått avslag för att hon har en inkomst som ligger över riksnormen.

– Det känns som om politikerna vill suga ur en varenda krona man har, säger hon.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!