Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjukskrivning – enkla svar på de 16 vanligaste frågorna

Hur fungerar sjukskrivningen och vad kostar det för dig?
Är du sjukskriven på grund av arbetsskada får du 100 procent av lönen från dag 15. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN SCANPIX SWEDEN

Arbetsgivaren betalar din sjuklön under de första två veckorna om du måste vara hemma.

Du får i regel 80 procent av lönen under sjukskrivningen, men första dagen är en karensdag, då får du ingenting.

Det här är de 16 vanligaste frågorna om din sjukskrivning.

1. Vad betyder karensdag?

Karensdagen innebär att du inte får någon sjukersättning för första dagen du är hemma från jobbet. Är du bara sjuk en dag tillåter många arbetsgivare att du i stället tar ut en semesterdag eller kompdag i stället.

Problemet med att ta ut semester under sjukdom är att mörkertalat för sjukskrivningar ökar. Och finns det ett hälsoproblem på en arbetsplats kan problemen sopas under mattan.

Går du hem efter halva dagen får du förstås betalt för de timmar du jobbat och går bara miste om de timmar du varit frånvarande. Är du sjuk en andra dag så fortsätter karensdagen under de fyra första timmarna under dag 2.

Lagen om sjuklön (1991:1047) går att läsa i sin helhet på riksdagens hemsida.

 

LÄS MER: Privat sjukförsäkring eller sjukvårdsförsäkring – så funkar de 

 

2. Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg?

Du kan vara borta sju dagar, från jobbet. Arbetsgivaren har alltid rätt att kräva sjukintyg från dag 8, men kan kräva ett sjukintyg från läkare redan från första dagen om det finns särskilda skäl. Glöm inte att anmäla din sjukdom till din arbetsgivare.

https://infogram.com/sjukforsakring-1hmr6gyljg1o6nl

(Klicka på flikarna överst i diagrammen så att du hittar det diagram som bäst passar för dig och din inkomst.)

3. Hur mycket får jag i sjukpenning?

Arbetsgivaren betalar din sjuklön under de första 14 dagarna (första dagen är karens utan betalning). För dag 2–14 får du 80 procent av lönen.

Från dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan. På sajten ersättningskollen kan du räkna ut hur mycket du får om du är sjuk upp till ett år. Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla din sjukdom till Försäkringskassan. Har arbetsgivaren kollektivavtal eller annan försäkring har du rätt till sjuklön från arbetsgivaren som tillägg till sjukpenningen från Försäkringskassan.

Från dag 90 ska arbetsgivaren anmäla din sjukdom till Collectum så du får sjukpension som komplettering från Försäkringskassan.

Om du är sjukskriven på grund av arbetsskada och din arbetsgivare har kollektivavtal eller annan försäkring så får du 100 procent av lönen från dag 15 till 360.

4. Sjukskrivning eller semester?

Att ta ut semester i stället för att sjukskriva sig kan vara enkelt på kort sikt. Är du bara hemma en eller två dagar förlorar du kanske en tusenlapp på att sjukskriva dig. Men genom att ta semester kan större problem som ohälsa på arbetsplatsen sopas under mattan.

 

LÄS MER: Därför blir du ofta sjuk på semestern

 

5. Kan jag vabba om jag är sjuk?

Det är ingen karensdag när du vårdar sjukt barn. Men den som fuskar riskerar att polisanmälas och krävas på ersättning av Försäkringskassan. 

2014 fick 733 personer krav att betala tillbaka 14,8 miljoner kronor för fusk med vab.

6. Kan arbetsgivaren eller läkaren nobba sjukskrivning?

Enligt Försäkringskasssan har arbetstagaren rätt att gå till den läkare han eller hon själv väljer. Om det är reglerat i kollektivavtalet kan arbetsgivaren kräva att arbetstagaren ska gå till en speciell vårdgivare, till exempel en företagshälsovård. Då betalar arbetsgivaren läkarbesöket. Anledningen kan vara att arbetsgivarens läkare är bättre rustad att förstå vilka sjukdomar och skador som kan uppstå på just den arbetsplatsen.

Men en arbetsgivare kan inte utan mycket goda skäl neka en sjukskriven person att vara hemma.

Är du arbetslös och långtidssjukskriven har du statistiskt svårare att få arbete än om du aldrig har tagit ut en sjukdag i hela ditt liv, skriver Unionens medlemstidning Kollega.

 

Använd ditt omdöme. Är du sjuk och riskerar att smitta dina kolleger ska du stanna hemma. Foto: COLOURBOX

7. Kan arbetsgivaren tvinga mig att vara sjukskriven?

Nej, arbetsgivaren kan inte tvinga dig att vara hemma från jobbet. 

Men om du till exempel är kraftigt förkyld, hostar och nyser, kan arbetsgivaren genom sin rätt att leda och fördela arbetet hindra dig att vara på arbetsplatsen på grund av smittorisken.

I vissa yrken, som inom livsmedelsindustrin, är detta reglerat i lag. Inom andra kollektivavtal kan arbetsgivaren förbjuda arbetstagaren att arbeta på grund av smittorisk, skriver Dagens Arbete.

Under andra omständigheter kan en arbetsgivare inte tvinga dig att sjukskriva dig om du inte längre klarar dina arbetsuppgifter. Det är fortfarande en läkare som måste ta det beslutet. Klarar du inte arbetet på grund av värk eller handikapp har arbetsgivaren en skyldighet att rehabilitera dig så att du klarar dina arbetsuppgifter. 

Anser arbetsgivaren att du inte klarar ditt jobb har de en skyldighet att göra en utredning om du kan bli omplacerad. Räkna med att du kan få andra arbetsuppgifter och eventuellt lägre lön, skriver Arbetsrättsjouren. Kontakta ditt fack om du är orolig.

8. Kan jag bli sjukskriven när en anhörig är sjuk?

En medarbetare har rätt att vara ledig från jobbet för att vårda en närstående som är svårt sjuk, uppger Försäkringskassan. Som närstående räknas medarbetarens familj och närmaste släkt, men också andra som hen har nära relationer med.

9. Hur fungerar sjukskrivningen när jag jobbar deltid?

Du får 80 procent av din lön, oavsett om du arbetar heltid eller deltid.

10. Är sjukskrivning semesterlönegrundande?

Ja, upp till 180 dagar. Är du sjukskriven på grund av arbetsskada finns ingen tidsbegränsning.

Tänk på vad du äter på semestern. All mat som säljs i gathörnen på resmålet är inte av samma kvalitet och tillagad med den hygien som de här grillspetten. Foto: CHRISTINA HOUSE / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

11. Vad gör jag om jag blir sjuk på semestern?

Då sjukanmäler du dig som vanligt. Den semestern du inte kunnat ta ut får du ta senare, i samråd med arbetsgivaren.

12. Kan jag bli sjukskriven som pensionär?

Är du anställd och över 65 får du sjukpenning vid sjukfrånvaro. Du kan inte sjukskriva dig om du är pensionär och inte arbetar.

13. Kan jag få sparken under sjukskrivningen?

Ja, men det måste finnas en saklig grund för uppsägningen. 

Som saklig grund räknas arbetsbrist eller personliga skäl. Det är ingen skillnad om du är i tjänst eller sjukskriven.

14. Kan jag tvingas till flera karensdagar under samma sjukdom?

Om du har varit sjukskriven, kommit tillbaka till jobbet och blivit sjuk igen, slipper du karensdag om du insjuknar inom fem dagar från du återvänt till jobbet.

15. Hur många karensdagar kan man få per år?

Lider du av en kronisk sjukdom som reumatism och migrän och är sjuk mer än tio gånger per år kan ansöka om högriskskydd. Det innebär att du bara behöver ta ut fler än tio karensdagar under tolv månader. 

Med högriskskyddet slopas karensdagen från sjukskrivning 11 och arbetsgivaren slipper betala sjuklön.

För att få högriskskydd måste din åkomma vara väldokumenterad och en läkare ska kunna bekräfta att du kommer att vara borta mer än tio gånger från jobbet per år, enligt Unionens tidning Kollega.

16. Kan jag avbryta en sjukskrivning?

Ja. Om du känner att du orkar arbeta med full kraft kan du själv avbryta sjukskrivningen och återgå i tjänst.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!