Sjukförsäkringen får hård kritik

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna, trots upprepade varningar.
De flesta utförsäkrade - 61 procent - är fortfarande sjuka.
Det skriver Annette Carnhede och Roger Syrén, ordförande respektive utredare vid fackförbundet ST, på DN Debatt.
Den borgerliga sjukvårdsreformen har fått hård kritik från många olika håll. Regeringen har anklagats för att hasta igenom beslutet och många utförsäkrade har vittnat om våndan av att tvingas ut i arbete.
Regeringen ska ha hävdat att 10 procent av de långtidssjukskrivna behöver fortsatt vård och stöd, men fackförbundet ST presenterade på måndagen en rapport som visar att det handlar om många fler – 61 procent.
Felaktigheterna som sjukvårdsreformen grundar sig på, menar ST, gör att regelverk och insatser inte kan möta dessa personers behov.
57 procent av de tillfrågade ST-medlemmarna – arbetsförmedlare och försäkringskassehandläggare – tycker inte att de insatser som i dag erbjuds långtidssjukskrivna är väl anpassade till behoven. De utförsäkrade behöver betydligt tyngre insatser än vad regeringen har bedömt.

Sänkt ersättning

Även ersättningsnivåerna har debatterats kraftigt. Enligt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin skulle fler, i samband med reformen, få högre ersättning än tvärtom. Men ST:s undersökning säger – i likhet med de första, preliminära siffrorna från Försäkringskassan – att det är fel.
50 procent i undersökningen anger att de flesta får sänkt ersättning medan 4 procent hävdar att ersättningen höjs.
"Regeringen sviker arbetslinjen eftersom många som vill återgå till arbete faktiskt straffas ekonomiskt", skriver Carnhede och Syrén på DN Debatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen