Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju snabba nycklar till HQ-rättegången

På tisdag börjar mastodonträttegången i HQ-målet. Under 35 rättegångsdagar kommer känslorna att svalla när de tidigare hyllade finansstjärnorna lär skylla på varandra för att rädda det egna skinnet.

Dina Pengar guidar dig i sju snabba punkter så att du har blykoll på dramat som pågår ända in i april.

1. En av Sveriges största bankskandaler någonsin

Foto: Stefan Söderström

I augusti 2010 gick HQ Bank under. Banken blev av med sin oktroj – tillståndet att bedriva bankverksamhet, efter att ha förlorat miljardbelopp på att täcka spekulationer i eget namn.


2. Fem toppar riskerar stämplas för livet

Foto: Sven Lindwall

De åtalade är Mats Qviberg, ordförande i bankens moderbolag HQ AB. Stefan Dahlbo, ordförande i HQ Bank. Mikael König, vd i HQ Bank. Kurt Lönnström, ledamot i båda bolagens styrelser och ordförande i deras revisionsutskott. Johan Dyrefors, revisor.


3. Supersmarta investeringar – eller dåraktigt roulette?

Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop

HQ Bank tvingades på kort tid betala 1,2 miljarder kronor för att köpa sig ur felsatsningar. Banken hade spekulerat i så kallade derivat, finansiella produkter som ökar eller minskar med en hävstång baserat på hur den underliggande aktietillgången rör sig.


4. Alla skyller på alla

Stefan Dahlbo, ordförande i HQ Bank.
Foto: Sven Lindwall

Vissa hävdar att handlarna som gjorde aktie- och värdepappersaffärer för bankens egna pengar överskred sina befogenheter. Andra att vd mörkade att han inte hade kontroll över riskhungriga medarbetare. Ytterligare andra menar att styrelsen medvetet vilseledde omvärlden.


5. De förlorade sina besparingar

Foto: Cornelia Nordström

Värst drabbade var HQ AB:s aktieägare, såväl stora som små, som fick se sina aktier bli i princip värdelösa över en dag. Inga insatta medel i banken försvann dock.


6. Sex års fängelse kan i praktiken bli ännu mer

HQ Banks likvidator, advokat Björn Riese meddelade på fredagsmorgonen att Carnegie köper HQ Bank av HQ för 268 miljoner kronor.
Foto: Fredrik Persson

De åtalade kan dömas till som mest sex års fängelse för endera av de två åtalspunkterna grovt bokföringsbrott och grovt svindleri. Dessutom yrkar åklagaren på näringsförbud för fyra av de fem åtalade.


7. Här är datumen du inte ska missa

Foto: Anders Wiklund / Tt

På tisdag ska alla närvara när åklagaren lägger fram målet. Den 11 mars förhörs Mats Qviberg, den 22–23 mars den tidigare tradingchefen Fredrik Crafoord, den 13 april styrelseledamoten Catharina Lagerstam som larmade och hoppade av när hon inte fick gehör för sina synpunkter, den 20 april grundaren Sven Hagströmer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!