Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SJ:s löfte – bättre internet till alla

SJ har satsar för att internet ska fungera bättre på X2000.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Har du märkt någon skillnad på SJ:s internet ombord på X2000-tågen? Tågjätten har nämligen satsat på ny teknik för att öka nätkapaciteten – men det är inte hastigheten som står i fokus.

I ett pressmeddelande lovar SJ att det hädanefter ska bli mycket enklare och säkrare att surfa ombord på X2000 efter att man nu satsat på ett nytt nätverk.

David Nilsson som är produkt- och konceptansvarig för snabbtåg på SJ berättar att man under hösten skruvat in ett nytt nätverk på tågen som ska ge kunderna bättre och stabilare nät.

– Egentligen har vi inte förbättrat hastigheten som kommer in till tåget, däremot har vi ökat förmågan att distribuera det i tåget, det är nätverket vi bytt, förklarar David Nilsson.


LÄS ÄVEN: Surf är barnens nya hårdvaluta


Han berättar att det gamla systemet tappade ungefär 30 procent i varje vagn och när något gick sönder riskerade hela systemet att slås ut.

– Det nya nätet är mycket stabilare, inga försluter utan hela tåget har egentligen bättre uppkoppling.


Kunderna besvikna på SJ:s nät

David Nilsson berättar att det varit problem med nätet.

– Det har gått sönder för ofta och det har inte levererat med den kvalitet som kunderna förväntar sig, och vi förväntar oss, säger han.

Man har även utökat grundtilldelningen. Tidigare har tilldelningen strypts till 0,5 Mbit, nu blir det i stället 1 Mbit. Hur snabbt det kommer att gå är dock svårt att säga.

– Vi rullar runt, så det beror helt på var vi rullar någonstans, vi är inte bättre än telefonioperatörerna och var de satt sina master, säger David Nilsson.


LÄS ÄVEN: Så lurar bedragarna dig på dina pengar


Hur snabbt det går beror även på hur många som befinner sig i tåget.

X2000 ska renoveras totalt inom några år och då kommer det fler nya uppdateringar.

– Men det här ska då ta oss fram till då, är tanken.

SJ är inte ensamma om att locka resenärer med förbättrad nätåtkomst. Flygbolaget SAS gick nyligen ut och meddelade resenärerna att flyglinjerna i Europa kommer att utrustas med snabbt wifi.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!