Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedt: Förbjud bankerna att göra vinstutdelningar

Di:s analytiker Ulf Petersson om bankernas utdelning: ”Kanske man ska vara lite försiktig”.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt: ”Om storbankerna skulle göra sina vanliga enorma aktieutdelningar så vore det en otrolig provokation”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Storbanken SEB har skjutit upp upp bolagsstämman och meddelat att man kommer att utvärdera planerna på utdelning.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Om bankerna går vidare som planerat med utdelningar och bonusar bör regeringen stifta en tillfällig lag som förbjuder vinstutdelning för banker i år. Det menar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Om storbankerna skulle göra sina vanliga enorma aktieutdelningar så vore det en otrolig provokation, säger Jonas Sjöstedt.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) beskriver läget som ”ett förtroendetest för våra svenska storbanker”.

I förra veckan beslutade Riksbanken att erbjuda bankerna lån på 500 miljarder kronor för att stödja bolag som får ekonomiska problem till följd av coronakrisen.

Både riksbankschef Stefan Ingves och finansminister Magdalena Andersson har varit tydliga med att de förväntar sig bankerna inte klubbar igenom några stora utdelningar på sina bolagsstämmor i år.

– Det här är inte läge för stora bonusar eller utdelningar för bankerna, sa Magdalena Andersson till TT i onsdags.

SEB ”utvärderar”

Efter att först ha sagt att utdelningsförslagen ligger fast backade storbanken SEB i går, sköt upp bolagsstämman och meddelade att man kommer att utvärdera planerna på utdelning. Men hittills har ingen storbank kommit med besked om några slopade utdelningar.

Sammanlagt ligger de fyra storbankernas planerade utdelningar på 52 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Nu vill Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att regeringen agerar.

– Om bankerna inte själva inser att de måste ställa in alla utdelningar i år, så är vi beredda att ha en tillfällig lagstiftning som gör att de inte kan ge utdelningar i år. Om storbankerna skulle göra sina vanliga enorma aktieutdelningar så vore det en otrolig provokation, säger Jonas Sjöstedt.

”I praktiken är det metallarbetare och undersköterskor som hjälper storbankerna idag”, säger Jonas Sjöstedt (V).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han tycker inte att det räcker med att sänka utdelningarna, som SEB överväger. De måste slopas helt.

– I praktiken är det metallarbetare och undersköterskor som hjälper storbankerna i dag. Folk skulle nog bli ursinniga om vanliga löntagare som har det tufft går in och garanterar bankernas verksamhet och de tackar folk genom att ta ut jättevinster, säger Jonas Sjöstedt.

Kan man ens förbjuda bankerna att göra aktieutdelningar?

– Det är vår bedömning att det går, säger Jonas Sjöstedt.

Hur kan man göra det?

– Vi har lite olika modeller vi har funderat på, men regeringen får lägga förslaget. Vi skulle gärna diskutera utformningen med dem.

”Inte rätt tillfälle”

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är det inte möjligt att förbjuda utdelningar utan att det skulle innebära omfattande förändringar i aktiebolagslagen. 

– Det här ett förtroendetest för våra svenska storbanker. Om de delar ut pengar till sina aktieägare mitt i denna kris, ska de då kunna räkna med allmänhetens förtroende och stöd om de själva skulle behöva hjälp framöver? Det här är inte rätt tidpunkt för bankerna att dela ut stora summor pengar. Jag förväntar mig att bankernas styrelser ser över och ändrar de förslag på utdelningar de lagt fram, säger Per Bolund.

Om Jonas Sjöstedts utspel säger han:

– Jag är helt fokuserad på att hantera krisen vi befinner oss i just nu och arbetar hårt för att hitta lösningar på den. Det här är inte rätt tillfälle att lyfta fram förslag som inte är genomförbara här och nu.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det i ett sånt här läge vore tondövt att dela ut vinster till aktieägarna.

– Jag förutsätter att bankerna tar sitt ansvar. Vi behöver ingen lagstiftning för det, skriver Elisabeth Svantesson till Expressen i ett sms.

Även Kristdemokraterna har reagerat på bankernas planerade vinstutdelningar. Det framstår som djupt provocerande att bankerna planerar för utdelningar som om ingenting hänt, skrev partiets ekonomisk-politiska talesperson på Twitter tidigare i veckan.

https://twitter.com/jakobforssmed/status/1240254548826079232

Så gör de fyra storbankerna

SEB meddelade i går att man överväger att sänka årets utdelningar, efter att först ha sagt att årets utdelningsförslag ligger fast.


Handelsbankens tf presschef Mats Olsson meddelar att utdelningarna är en ägarfråga och att sänkta utdelningar inte har diskuterats. Läget har inte ändrats de senaste dagarna, skriver han till Expressen.


Nordea meddelar att man följer utvecklingen och utvärderar situationen löpande.


Swedbank har redan sänkt årets utdelning och fryst bonusar efter penningtvättskandalen. Något beslut om hur coronakrisen påverkar är hittills inte fattat.


Källa: Di.se, Expressen 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!