Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöshult: Belönades med börsras i dag

H&M-chefen Karl-Johan Persson ökar expansionstakten och har hittills levererat 16 vinstmiljarder.

Hans belöning: Börsras i dag.

Förklaringen är att analytikerna gissat fel på hur stor vinst som Persson skulle leverera i dagens kvartalsrapport.

H&M:s koncernchef Karl-Johan Persson äntrade på torsdagsmorgonen scenen på klädjättens högkvarter i centrala Stockholm till tonerna av en utmanande musikvideo – och rubriker om "kalldusch" och "dystra siffror" på ekonomisajterna.

H&M:s vinst under tredje kvartalet blev 4,9 miljarder kronor. Under verksamhetsårets första nio månader har H&M gått med 15,6 miljarder i vinst före skatt.

Att börsen är galen är en gammal sanning och mycket riktigt rasade aktien på grund av att analytikerna gissat fel på hur det går för H&M. Förväntningarna hade skruvats upp rejält inför rapporten och när vinsten bara blev 4,9 miljarder kronor de tre senaste månaderna rasade aktien.

Ny mobil shoppingplattform

Persson gjorde sitt bästa för att lyfta fram det positiva i rapporten.
# Försäljningen ökar trots att januari var varmt och kunderna väntade tills september med att köpa varmare plagg.
# H&M ökar expansionstakten i år till 300 ny butiker världen över. Tidigare var planen att öppna 275 nya butiker. Nästa år öppnar H&M första butiken på södra halvklotet i Chile och Persson meddelade i dag att H&M kollar på fler expansionsmöjligheter i Sydamerika.
# Försäljningen på nätet har tagit rejäl fart och det förklaras framförallt av ökad shopping genom surfplattor och mobiler. Därför kommer H&M inom kort lansera en ny mobil shoppingplattform.
# Planerna för den nya butikskedjan & other stories avslöjas nu – det blir affärer där fokus ligger på acessoarer men där det också finns kläder. Enligt Persson kommer prisnivån börja där "H&M-priserna slutar".

I linje med våra mål

Men de positiva nyheterna bet inte direkt på börsen eftersom räknenissarna gissat fel.

– Jag vet att det här är under vad ni har räknat med, konstaterade Karl-Johan Persson när han mötte analytikerna på morgonen men lade snabbt till:

– Det här är i linje med våra mål. Att vi ökar ser vi som ett styrkebesked och tecken på att kunderna uppskattar våra kollektioner runtom i världen.
Börsen lyssnade inte – det ska fan att vara börsdirektör.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!