Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IT-attack slog ut tåg – flera inställda avgångar

Det var en reglerätt IT-attack som skapade kaos i tågtrafiken på onsdagsmorgonen. Foto: LÄSARBILD

Det var en regelrätt IT-attack som skapade kaos i järnvägstrafiken på onsdagsmorgonen.

Computer Sweden skriver att förseningarna berodde på en överbelastningsattack. 

– Det var våra internetleverantörer som råkade ut för överbelastning i sina system, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till tidningen. 

Haveriet innebar ett flertal sena tågavgångar under onsdagen – men också inställda tåg. 

Det rörde sig om flera överbelastningsattacker under natten och morgonen som mer eller mindre lamslog järnvägstrafiken.

Patrik Gylesjö, affärsområdeschef för datakomtjänsten och vice vd på DGC säger till tidningen Computer Sweden att det rörde sig om en ddos-attack.

Regeringen underrättad

Vem eller vilka som låg bakom IT-attacken är okänt. Men enligt vad Expressen erfar så bedömdes den så pass allvarlig att regeringskansliet underrättades. 

Enligt Trafikverket har de egna IT-teknikerna arbetat febrilt med att lösa problemet så snabbt som möjligt. SJ skrev imorse på sin sajt att "vi ber dig vara uppmärksam på utrop och skyltning på stationen. Vi uppdaterar informationen löpande."

Strax före halv nio meddelade Trafikverket att problemet med störningar lösts. Även webbplatsen var uppe igen. 

– Tågen har tidigare körts manuellt, men nu rullar det i gång igen, sa Sven Lindberg på Trafikverkets presstjänst. Men det kommer att vara följdförseningar.

Webbplatsen utslagen

Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket, bekräftade att it-störningarna under onsdagsmorgonen innebar både förseningar och inställda tåg.

– Det här påverkar Trafikverkets kommunikation, vår webbplats och olika system. Däremot vet jag ingenting om orsaken till de här störningarna. 

IT-attacken påverkade  det interna körordersystemet, som går direkt ut till tågförarna. Eftersom systemet är nationellt påverkade det tågtrafiken över hela landet. 

"Inte helt stopp"

– Jag har inte fått några uppgifter till mig om omfattningen. Som jag har förstått det så går det tåg, men då det tar längre tid att få ut körordrarna så påvekar det trafiken, sa Pär Aronsson under onsdagsmorgonen. 

När började det här?

– Jag har fått information om att det här ska ha inträffat vid halv tre-tre imorse. Jag vet att vårt Facebook-konto har uppdaterats.

Kan det här bero på någon slags överbelastningsattack eller liknande?

– Jag har inte fått några sådana uppgifter till mig, så jag vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom det här, säger Pär Aronsson. 

Senare kunde Computer Sweden berätta att det handlade om en överbelastningsattack. 

– Det var våra internetleverantörer som råkade ut för överbelastning i sina system, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till tidningen. 

Trafikverket har nu höjt beredskapen i hopp om att lyckas parera eventuellt nya attacker.

Officeraren Mattias, 52: "Blev 25 minuter försenad"

Mattias Hanson, 52, bor i Stockholm och arbetar som officer vid ledningsregementet i Enköping.

Under onsdagen blev han 25 minuter försenad till sitt arbete – på grund av tågkaoset. 

– Eftersom it-systemet ligger nere så kan man inte kontrollera när tågen går. Då har SJ gått ut med att de har både appar och hemsidor. Men det går ju inte att läsa på dem eftersom de inte fungerar. Då blir man som vanligt stående, utan att få information. Nu hade jag tur eftersom jag åkte redan 05.55 och då är det inte så många tåg som ska lämna Stockholms Centralstation. Däremot var det väldigt mycket folk i Enköping som väntade på tåget.

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!