Det var en reglerätt IT-attack som skapade kaos i tågtrafiken på onsdagsmorgonen. Foto: LÄSARBILD
Det var en reglerätt IT-attack som skapade kaos i tågtrafiken på onsdagsmorgonen. Foto: LÄSARBILD

IT-attack slog ut tåg – flera inställda avgångar

Publicerad

Det var en regelrätt IT-attack som skapade kaos i järnvägstrafiken på onsdagsmorgonen.

Computer Sweden skriver att förseningarna berodde på en överbelastningsattack. 

– Det var våra internetleverantörer som råkade ut för överbelastning i sina system, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till tidningen. 

Haveriet innebar ett flertal sena tågavgångar under onsdagen – men också inställda tåg. 

Det rörde sig om flera överbelastningsattacker under natten och morgonen som mer eller mindre lamslog järnvägstrafiken.

Patrik Gylesjö, affärsområdeschef för datakomtjänsten och vice vd på DGC säger till tidningen Computer Sweden att det rörde sig om en ddos-attack.

Regeringen underrättad

Vem eller vilka som låg bakom IT-attacken är okänt. Men enligt vad Expressen erfar så bedömdes den så pass allvarlig att regeringskansliet underrättades. 

Enligt Trafikverket har de egna IT-teknikerna arbetat febrilt med att lösa problemet så snabbt som möjligt. SJ skrev imorse på sin sajt att "vi ber dig vara uppmärksam på utrop och skyltning på stationen. Vi uppdaterar informationen löpande."

Strax före halv nio meddelade Trafikverket att problemet med störningar lösts. Även webbplatsen var uppe igen. 

– Tågen har tidigare körts manuellt, men nu rullar det i gång igen, sa Sven Lindberg på Trafikverkets presstjänst. Men det kommer att vara följdförseningar.

Webbplatsen utslagen

Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket, bekräftade att it-störningarna under onsdagsmorgonen innebar både förseningar och inställda tåg.

– Det här påverkar Trafikverkets kommunikation, vår webbplats och olika system. Däremot vet jag ingenting om orsaken till de här störningarna. 

IT-attacken påverkade  det interna körordersystemet, som går direkt ut till tågförarna. Eftersom systemet är nationellt påverkade det tågtrafiken över hela landet. 

"Inte helt stopp"

– Jag har inte fått några uppgifter till mig om omfattningen. Som jag har förstått det så går det tåg, men då det tar längre tid att få ut körordrarna så påvekar det trafiken, sa Pär Aronsson under onsdagsmorgonen. 

När började det här?

– Jag har fått information om att det här ska ha inträffat vid halv tre-tre imorse. Jag vet att vårt Facebook-konto har uppdaterats.

Kan det här bero på någon slags överbelastningsattack eller liknande?

– Jag har inte fått några sådana uppgifter till mig, så jag vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom det här, säger Pär Aronsson. 

Senare kunde Computer Sweden berätta att det handlade om en överbelastningsattack. 

– Det var våra internetleverantörer som råkade ut för överbelastning i sina system, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till tidningen. 

Trafikverket har nu höjt beredskapen i hopp om att lyckas parera eventuellt nya attacker.

Officeraren Mattias, 52: "Blev 25 minuter försenad"

Mattias Hanson, 52, bor i Stockholm och arbetar som officer vid ledningsregementet i Enköping.

Under onsdagen blev han 25 minuter försenad till sitt arbete – på grund av tågkaoset. 

– Eftersom it-systemet ligger nere så kan man inte kontrollera när tågen går. Då har SJ gått ut med att de har både appar och hemsidor. Men det går ju inte att läsa på dem eftersom de inte fungerar. Då blir man som vanligt stående, utan att få information. Nu hade jag tur eftersom jag åkte redan 05.55 och då är det inte så många tåg som ska lämna Stockholms Centralstation. Däremot var det väldigt mycket folk i Enköping som väntade på tåget.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen