Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sista dagen: Rädda sedlarna och mynten

Det är de äldre en-, två- och femkronorna som från och med lördag är värdelösa i handeln.
Nya sedlar och mynt. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Fredag är sista dagen att handla upp dina gamla sedlar och mynt.

Sedan är de ogiltiga – om än inte värdelösa.

Men redan på lördag riskerar Sveriges handlare att stå utan växel.

– Ingen vet hur mycket nya mynt som behövs, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

Vid midnatt mellan fredag och lördag är det största pengautbytet i modern historia i princip klart. Alla de nya mynten och sedlarna är lanserade – och alla de äldre har blivit ogiltiga i handeln. 

Sist ut är de äldre en-, två- och femkronorna, och de äldre 100- och 500-kronorssedlarna. 

Med bara drygt två dagar kvar att handla upp pengarna sitter de svenska hushållen på 1,8 miljarder kronor i mynt och 6,4 miljarder kronor i sedlar – som snart blir ogiltiga.

 

LÄS MER: Tiden rinner ut – dags att handla upp mynten 

 

Riksbanken: Inte helt kört

– Har man kvar gamla sedlar och mynt ska man se till att göra sig av med dem. Men det är inte helt kört efter 30 juni, det går fortfarande lösa in dem på banken, säger Leif Jacobsson, Riksbankens projektledare för sedel- och myntutbytet.

Samtidigt finns risk att de svenska handlarna står utan växel på lördag. Bara 424 miljoner kronor i nya en-, två- och femkronor har nått ut till handeln, enligt Riksbanken.

– Svensk handel tog upp att det skulle kunna bli brist på mynt, framför allt i mindre butiker, säger Leif Jacobsson.

 

LÄS MER: Riksbanken läxar upp handeln och bankerna 

 

Då kallade Riksbanken till möte – där bankerna lovade att försörja sina företagskunder med mynt. Även värdebolag förser kunder med de nya mynten.

– Vi litar på att det fungerar, säger Jacobsson.

Oro på Svensk handel

Men på Svensk handel är man fortfarande orolig.

– Värdebolagen har fått fler beställningar av nya mynt men det finns ändå en viss oro. Alla handlare kanske inte har tillräckligt med nya mynt på lördag och det är bekymmersamt, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk handel.

 

LÄS MER: Så mycket kan dina mynt vara värda 

 

Då kan kunder tvingas välja mellan att avstå växel – eller betala med kort i stället. Eller avstå köpet.

Svensk handel har uppmanat sina medlemmar att beställa nya mynt i god tid. Men många mindre handlare och restauranger hamnar utanför – och har i regel inte heller några avtal med värdebolag. Dessutom är det kostsamt att hantera stora mängder mynt.

Risk för äldre mynt i växeln

Enligt Bengt Nilervall finns risk att kunder får äldre pengar tillbaka in i det sista.

– Jag är rädd för det. Jag trodde att trycket från konsumenterna skulle påverka handlarna att ställa om men samtidigt har det inte varit så lätt att få tag på nya mynt.

 

LÄS MER: Varningen: Ta inte emot gamla sedlar 

 

Samtidigt är det svårt att veta hur mycket mynt som faktiskt behövs. Ingen har gjort någon prognos och många av de miljarder kronor i äldre mynt – som nu blir ogiltiga – har inte varit i omlopp i handeln.

De mynt som kommer in till Riksbanken säljs till återvinning, där metallen smälts ner. Sedlarna strimlas och bränns.

 

Sista minuten-guide: Så gör du

Ute i sista stund? Så här gör du för att bli av med dina gamla en-, två- och femkronor, eller dina gamla 100- och 500-kronorssedlar.

 

Fram till 30 juni

I handeln: 

Du är välkommen att handla med både sedlar och mynt till den 30 juni. Sedlar är i regel inga problem – men många handlare kan inte ta emot stora mängder mynt. Flera har begränsat sig till max 25 mynt.

– Har man inte så många mynt är man välkommen men ska man tömma spargrisarna är det bättre att gå till sin bank, säger Bengt Nilervall på Svensk handel.

Hos bankerna: 

Samma regler som efter 30 juni.

 

1 juli-31 augusti

I handeln: 

De gamla mynten och sedlarna är ogiltiga.

Hos bankerna: 

Både mynt och sedlar går att växla in. De fyra storbankerna har liknande regler: gå till ett kontor som har kontanthantering. Kolla upp vilka öppettider som gäller och hör av dig i förväg om du har stora eller tunga mängder pengar. Alla bankkontor har inte kontanthantering så du kan behöva ta dig till ett annat kontor.

Pengarna sätts in på det egna kontot. Det är kostnadsfritt hos de flesta, men enskilda av Handelsbankens kontor tar betalt – dock sätter barn in gratis.

Bankomat har insättningsautomater för sedlar på 150 orter för kunder hos SEB, Handelsbanken, Nordea, Länsförsäkringar och Swedbank och Sparbankerna, samt insättningsautomater på 40 orter för mynt för kunder hos Swedbank och Sparbankerna. Kolla in insättningsautomater för sedlar här och för mynt här.

Riksbankens myntkartan.se samlar alla insättningsautomater och bankkontor där du kan lämna in mynt.

Är du osäker? Ring din bank!

Skänk bort pengarna:

Flera välgörenhetsorganisationer är intresserade av dina överblivna mynt. Du kan till exempel sätta in dem gratis på Unicefs plusgirokonto hos Forex, eller via myntbrev.se skänka dem till Barncancerfonden. Läs mer om det här.

 

Från 1 september

Hos bankerna:

Bankerna tar inte längre emot mynt men sedlar går att sätta in till den 30 juni 2018.

Därefter går det skicka in ogiltiga sedlar till Riksbanken – de blir aldrig värdelösa. Men du kommer troligtvis krävas på en utförlig förklaring om varför du inte använde dem medan de var giltiga.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!