Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siba-syskonen om arvet: Alla fick sin rättmätiga del

Victor BengtssonFoto: Siba
Martin BengtssonFoto: Resurs Holding
Fabian Bengtsson.Foto: SEBASTIAN EKSTRAND / SEBASTIAN EKSTRAND
Bengt Bengtsson.Foto: Lasse Linden
Isabel Bengtsson.Foto: Siba

Siba – det klassiska familjeföretaget.

Men efter pappa Bengt Bengtssons död blir bara tre av fyra barn arvtagare i familjens maktbolag.

Nu uttalar sig syskonen om arvet efter pappan.

”Alla fick sin rättmätiga del, fast på olika vis”, skriver storebror Martin Bengtsson till Göteborgs-Posten.

Bengt Bengtsson, som byggde upp hemelektronikföretaget Siba, dog i september efter en tids sjukdom, 77 år gammal.

Siba, grundat 1951, är ett familjeföretag i tredje generation och har också profilerat sig som ett sådant, där främst sonen Fabian Bengtsson varit ansiktet utåt, bland annat genom sin medverkan i reklam för företaget. 

År 2011 köpte familjen Bengtsson aktierna i Netonnet genom sitt maktbolag Waldir. I dag har varumärket Siba helt ersatts av Netonnet. 

Generationsskiftet

Månaderna före Bengt Bengtssons död gjordes ett generationsskifte med stora förändringar i maktförhållandena i Waldir.

Bengt Bengtsson avgick som vd och styrelseordförande. Ordföranderollen gick till näst äldste sonen Fabian medan äldste sonen Martin blev vd. Även dottern Isabel sitter i styrelsen. Yngste sonen Victor lämnade däremot styrelsen kort före sin fars död.

Under sommar minskade också Bengt Bengtsson och hustrun Eva sitt aktieinnehav i Waldir, samtidigt som de båda äldsta sönerna ökade sitt innehav till 25,5 procent vardera. Tillsammans fick de 25,5 procent av aktierna, vilket gav dem kontrollen över bolaget.

Och på måndagen kunde Expressen avslöja att makarna Bengt och Eva Bengtsson i augusti, bara några veckor innan Bengt dog, skrev under ett tillägg till sitt testamente där det framgår att Victor Bengtsson inte ska få ärva några aktier i Waldir.

Experten: Måste ta obekväma beslut 

Vid generationsgiften i familjeföretag är det ofta en svår fråga om man ska behålla företaget i familjen, och i så fall på vilket sätt. Det säger Mattias Nordqvist, professor i företagsekonomi och föreståndare för Centrum för familjeföretagande- och ägarskap vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

– Om det flera syskon, som i det här fallet, är det en viktig och svår fråga hur man ska involvera dem. Ska alla vara med lika mycket, eller ska någon ta huvudansvaret?

Mattias Nordqvist forskar om familjeföretagande.Foto: Jönköpings universitet

Konflikter inom familjeföretag kan vara mer utmanande än i andra företag, enligt Mattias Nordqvist, som påpekar att han inte är insatt i just fallet Siba.

– Om konflikten rör familjemedlemmar, då handlar det inte bara om företaget utan kan spilla över på ett mer privat plan, säger han.

Det faktum att ägarförhållandena i Waldir ändrades så kort före Bengt Bengtssons död behöver enligt Mattias Nordqvist inte betyda att det var ett hastigt beslut. 

– Många större familjeföretag startar successionsprocessen ganska tidigt och skapar en plan, just för att undvika konflikter. Sen är det klart att man måste ta obekväma beslut ibland, men så kan det vara i andra företag också, säger Mattias Nordqvist.

Martin Bengtsson: Naturligt om man har olika intressen

Expressen har sökt syskonen Bengtsson via Netonnets marknadsansvariga. De meddelar att de inte gör fler uttalanden än det som gjordes i Göteborgs-Posten på tisdagen. Där skriver äldste syskonet Martin Bengtsson: 

”Vi var alla (Martin, Fabian, Victor och Isabel) aktieägare i drygt 20 år. Vår far ville göra det slutliga generationsskiftet innan sin död. Alla fick sin rättmätiga del, fast på olika vis. Vi fick av pappa valmöjligheten att fortsätta driva bolaget och utveckla det eller att lämna bolaget om man ville göra något annat i framtiden. Tre av syskonen önskade vara kvar som ägare i Waldir, medan den fjärde ville satsa på egen verksamhet, vilket är naturligt om man har olika intressen. Något som vår far och vi andra respekterade.”

Martin Bengtsson tillägger att hans lillebror Victor helt har lämnat sitt ägande i Waldir.

Expressen har även sökt yngste sonen Victor Bengtsson personligen, men han har inte återkommit.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!