Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siba nya offret
i prylkriget

Priskriget har slagit hårt mot Siba. Nu är det sannolikt att vd:n Fabian Bengtsson skyltar om hela kedjan till lagerbutiker. Foto: Larseric Linden

Slaget om teknikhandeln skördar nya offer efter Experts konkurs – nu drar sig Siba tillbaka och sannolikt skyltas hela kedjan snart om till lagerbutiker.

Elgiganten och Mediamarkt har uppenbarligen vunnit på priskriget.

Myten att Fabian Bengtssons familj måste driva Sibavaruhusen vidare för att kunna sälja försäkringar och kreditlösningar är felaktig.

Siba har i veckan stängt varuhusen i Borås och Kristianstad och det är ytterligare ett tecken på att familjen Bengtssons butikskedja håller på att rämna. Bara under det senaste året har fyra varuhus lagts ned och Siba har krympt till 28 butiker.

Jag har full förståelse för att familjen tröttnat på att slänga pengar i sjön. Siba gick med vinst fram till 2008, men i de tre senaste boksluten har förlusterna blivit 159 miljoner kronor. Eländet har blivit värre för varje år och det senaste året slutade med katastrofala 107 miljoner kronor i förlust.

Elgiganten och Mediamarkt har gett sig in i ett chickenrace med massiv reklam och där varor vräks ut med förlust. Hittills har Mediamarkt gått med en dryg miljard i förlust i Sverige, men precis som Elgiganten backas tyskarna upp av en stor multinationell koncern som gör miljardvinster och som klarar att ta förluster i Sverige under en etableringsfas.

Ett svenskt familjeföretag har inte samma förutsättningar.

 

Familjen Bengtsson har länge värjt sig mot alla nedläggningshot genom att blanda ihop korten och peka på att familjens ägarbolag också äger hälften av lönsamma Resurs Bank och försäkringsbolaget Solid. Ibland har det framstått som om Solid och Resurs går bra tack vare Siba.

Sanningen är att det handlar om två helt skilda bolag och verksamheter. Resurs Bank säljer konsumentkrediter i 20 000 butiker - Sibas betydelse är alltså marginell - och samma sak gäller Solid.

Solid och Resurs delägs av Onoffs före detta ägare Hans Westin. Han fick ge upp prylkriget förra året men trots det ökade vinsten i Solid och Resurs kraftigt. I den senaste årsredovisningen konstateras att Onoffs konkurs inte betydde så mycket. Myten om att försäkringar och krediter skulle vara Sibas räddningsplanka håller alltså inte.

Tvärtom kunde Westin och Bengtsson dela på en rekordutdelning - 200 miljoner kronor - från bank- och försäkringsbolaget efter Onoffs konkursår.

 

Inom kort tror jag att familjen Bengtsson kommer avveckla resten av Sibavaruhusen. En del av varuhusen kommer sannolikt skyltas om till familjens andra butikskedja - lagerbutikerna Netonnet. I den senaste årsredovisningen från Bengtssons ägarbolag är familjen positiv till Netonnets möjligheter:

"Konceptet där försäljning sker direkt från lagerhyllan, både på nätet och i lagershoparna, vinner allt fler kunders förtroende."

Då får vi en logisk uppdelning av prylmarknaden:

Två stora varuhuskedjor som slåss mot varandra - Mediamarkt och Elgiganten.

Lagerbutiker med billig e-handelsprofil för kunder med lägre servicenivå.

Mindre butiker inom exempelvis den lönsamma butikskedjan Audio Video som nu lockat till sig en del av de före detta Experthandlarna.

Och så länge priskriget fortsätter kommer du som kund vara vinnare.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!