Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shekarabis ultimatum till de svenska spelbolagen

Civilminister Ardalan Shekarabi kallar till sig spelbolagen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) kallar till sig spelbolagen och kräver att de tar krafttag för att reglera sig själva – annars kommer regeringen ta till tvingande åtgärder. Det skriver han i en debattartikel i Dagens industri.

”Svenska folket är med rätta upprörda på den extremt aggressiva marknadsföringen”, skriver Shekarabi.

– Läget vi har i dag är ohållbart, säger han i SVT:s Morgonstudion på torsdagen.

Sedan den nya spellagen infördes vid nyår måste samtliga aktörer på den svenska spel- och bettingmarknaden inneha licens. Samtidigt infördes större möjligheter för myndigheterna att kontrollera och tillrättavisa företag.

Men nu bjuder Ardalan Shekarabi in spelföretagen för ett möte på torsdagen om hur den ”ohållbara spelreklamen” ska stoppas.

”Svenska folket är med rätta upprörda på den extremt aggressiva marknadsföringen av spel, och att mängden ökar i stadig takt”, skriver Shekarabi i debattartikeln.

Shekarabi kallar spelbranschen till sig

Han vill på mötet framföra två budskap till branschen. Det ena är att de överträdelser som skett, exempelvis när personer som stängt av sig från spelade ändå kunnat fortsätta, är oacceptabla.

”Spelinspektionen kommer att agera mot den som inte följer reglerna och regeringen följer noga arbetet”, skriver Shekarabi.

Det andra är att branschen måste reglera sig själv – om inte staten ska vidta tvingande åtgärder. Shekarabi skriver att han fått frågor från allmänheten om varför regeringen inte gör mer.

”Mitt svar är att det inte finns något som hindrar branschen från att gå före och exempelvis teckna branschöverenskommelser. Det är en chans för spelbranschen att visa Sverige att den vill ta ansvar för en hållbar spelmarknad”, skriver Shekarabi.

”Eller så kommer vi behöva agera”

I SVT:s Morgonstudion på torsdagsmorgonen utvecklar Ardalan Shekarabi sin ståndpunkt.

– Vi kan inte ha den aggressiva ohämmade marknadsföring som våra konsumenter utsätts för, säger han till SVT:s Morgonstudion. 

– Nu måste antingen branschen ta ett eget ansvar och självreglera eller så kommer vi från regering och riksdag att behöva agera, säger Ardalan Shekarabi.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!