Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shein tar bort halsband efter kritik: ”Kränkande”

Klädjätten Shein har hamnat i blåsväder.

Det efter att skärmdumpar från Sheins hemsida börjat cirkulera som visar att företaget säljer ett halsband med en svastika.

Shein uppger att det är en buddistisk svastika men har nu tagit bort smycket från sin hemsida. 

Shein är en global återförsäljare av ”fast fashion”. Det här innebär att man har låga priser, konstanta nyheter och en hög omsättningshastighet av sitt varulager. 

Under torsdagen började skärmdumpar från Sheins hemsida att cirkulera på Twitter och Instagram. 

På skärmdumparna kan man se hur Shein säljer ett halsband för motsvarande 23 kronor. På halsbandet finns ett hänge i form av ett spegelvänt hakkors. 

”Det här är inte ett ”metallhänge halsband”. Ta bort det här. Nu”, skrev en Twitteranvändare

”Shein, ett företag som blivit populärt på Youtube för ”try on hauls”, verkar sälja ett svastika-halsband? Jag är äcklad”, skriver en annan på Instagram

https://twitter.com/samantharosen_/status/1281276156101169152?s=20https://www.instagram.com/p/CCbXMfYAIbw/?utm_source=ig_web_copy_link

SheIn svarar 

I ett mejl till New York Post skriver Shein att halsbandet inte är en ”nazi svastika” utan en ”buddistisk svastika”: 

”För protokollet, Shein sålde inte ett hängsmycke med en nazi svastika, halsbandet är en buddistisk svastika som symboliserar spiritualitet och tur och är mer än 1000 år gammalt”, skriver en representant för Shein i mailet, enligt New York Post.

”Vi förstår dock att de två symbolerna kan förväxlas och att en är högst kränkande, så därför har vi tagit bort produkten från vår hemsida”, skriver man vidare. 

Svastika betyder ”välbefinnande” i det gamla indiska språket sanskrit. När nazisterna började få makt i Tyskland på 1930-talet tog man dock symbolen. Sedan dess är svastikan nära förknippad med nazism.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!