SF Bio har nu polisanmält en ny bluff som sprids på Facebook. Foto: Emmanuel Castro Skött / PRESSBILD STOCKHOLMS FILMFESTIVALSF Bio har nu polisanmält en ny bluff som sprids på Facebook. Foto: Emmanuel Castro Skött / PRESSBILD STOCKHOLMS FILMFESTIVAL
SF Bio har nu polisanmält en ny bluff som sprids på Facebook.  Foto: Emmanuel Castro Skött / PRESSBILD STOCKHOLMS FILMFESTIVAL
Bluffen rör presentkort, som man kan vinna till kraftigt rabatterade priser. Foto: SkärmavbildBluffen rör presentkort, som man kan vinna till kraftigt rabatterade priser. Foto: Skärmavbild
Bluffen rör presentkort, som man kan vinna till kraftigt rabatterade priser.  Foto: Skärmavbild
"I dag får de 1 000 första fansen av SF Bio ett presentkort på 250 kronor i utbyte mot max tio kronor." Foto: Skärmavbild"I dag får de 1 000 första fansen av SF Bio ett presentkort på 250 kronor i utbyte mot max tio kronor." Foto: Skärmavbild
"I dag får de 1 000 första fansen av SF Bio ett presentkort på 250 kronor i utbyte mot max tio kronor." Foto: Skärmavbild
Sedan följer en länk att klicka sig vidare på. Foto: SkärmavbildSedan följer en länk att klicka sig vidare på. Foto: Skärmavbild
Sedan följer en länk att klicka sig vidare på. Foto: Skärmavbild
Besökaren uppmanas att svara på en kort biorelaterad undersökning. Men avsändaren är alltså inte SF Bio. Foto: SkärmavbildBesökaren uppmanas att svara på en kort biorelaterad undersökning. Men avsändaren är alltså inte SF Bio. Foto: Skärmavbild
Besökaren uppmanas att svara på en kort biorelaterad undersökning. Men avsändaren är alltså inte SF Bio. Foto: Skärmavbild

SF Bio polisanmäler bluff på Facebook

Publicerad

Ett presentkort från SF Bio på 250 kronor för – tio kronor.

Ett attraktivt erbjudande som är alldeles för bra för att vara sant.

I det finstilta står det nämligen att man tecknar sig för ett månadsabonnemang på hela 729 kronor.

Nu har filmföretaget polisanmält Facebook-bluffen.

– Det är inte så kul att vara inblandade i sådana här saker, men tyvärr händer det, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio.

SF Bio upptäckte bluffen på Facebook för tre veckor sedan.

”Vi är nu äntligen redo att avslöja vår hemlighet:

I dag får de 1 000 första fansen av SF Bio ett presentkort på 250 kronor i utbyte mot max tio kronor.

Fler än 700 presentkort har redan getts bort i dag.

Tid kvar: Tre timmar.”

Sedan följer en länk att klicka sig vidare på, och en uppmaning att hjälpa till med ”en kort biorelaterad undersökning. Fyll i detta korta frågeformulär, så får du automatiskt ett presentkort på 250 kronor för priset av max tio kronor”.

Det visar sig sedan att, efter att man lämnat ifrån sig sina personliga uppgifter med bland annat e-post adress, ska betala in – 13 kronor – för presentkortet.

Och bland det finstilta kommer en rejäl smäll:

Där står nämligen att man tecknar sig för ett månadsabonnemang på hela 729 kronor.

Har polisanmält bluffen

SF Bio har nu polisanmält Facebook-bluffen.

– Sånt där kan ju hända ibland. Presentkort och företagsbiljetter är rejält i omlopp, och vi säljer mycket av det. Vi upptäckte den här bluffen när vi fick frågor från en kund, som började ställa frågor om något som var helt okänt för oss, säger informationschefen på SF Bio, Thomas Runfors.

– Kunden undrade om detta verkligen kunde stämma att det kom från oss. Efter det var det hela tiden frågor från andra som varit inne på Facebook och sett det här falska erbjudandet.

 

LÄS MER: Skatteverket varnar för falska Facebook-sidan

 

Svarat så fort de kunnat

SF Bio har hela tiden svarat så fort de kunnat, och att förklarat att företaget inte ligger bakom ”erbjudandet”.

SF Bio har också gått ut med en varning på sin hemsida.

– Vi bevakar hela tiden ärendet via sociala medier, och förklarar att detta är ett bedrägligt beteende. Det är inte så kul att vara inblandad i sådana här saker, men tyvärr händer det. Jag tror dock att de flesta förstår att detta inte kommer från oss, förklarar Thomas Runfors.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen