Börje Ekholm sitter i styrelsen för elitskolan Choate Rosemary Hall som nu skakas av sexuella övergrepp. Foto: Wikimedia Commons / JANERIK HENRIKSSON/TTBörje Ekholm sitter i styrelsen för elitskolan Choate Rosemary Hall som nu skakas av sexuella övergrepp. Foto: Wikimedia Commons / JANERIK HENRIKSSON/TT
Börje Ekholm sitter i styrelsen för elitskolan Choate Rosemary Hall som nu skakas av sexuella övergrepp. Foto: Wikimedia Commons / JANERIK HENRIKSSON/TT
Börje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson i januari. Han har rensat bland sina styrelseuppdrag men vill inte lämna Choate Rosemary Hall. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTBörje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson i januari. Han har rensat bland sina styrelseuppdrag men vill inte lämna Choate Rosemary Hall. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Börje Ekholm tillträdde som vd för Ericsson i januari. Han har rensat bland sina styrelseuppdrag men vill inte lämna Choate Rosemary Hall. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Sexuella övergrepp i Ericsson-vd:ns skola

Publicerad

Elever i den amerikanska elitskolan Choate Rosemary Hall misstänks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp under fem decennier, skriver Dagens industri.

Inför påskhelgen kom en rapport om både våldtäkter och olämpliga relationer mellan elever och lärare i skolan.

Bland annat Ivanka Trump har studerat i prestigeskolan som tar en halv miljon i årsavgift.

Ericssons nya vd Börje Ekholm sitter i skolans styrelse.

Dagens industri beskriver elitskolan Choate Rosemary Hall som ett amerikanskt Lundsberg.

Bland annat John F. Kennedy, Michael Douglas och Ivanka Trump har studerat i Choate Rosemary Hall, som tar en årsavgift på över 500 000 kronor per barn.

Och i likhet med Lundsberg har skolan mörka hemligheter som nu avslöjats. Inför påskhelgen offentliggjorde skolan en omfattande utredning om sexuella övergrepp under fem decennier.

– Många rapporterar att fysiska eller sexuella möten med lärare eller anställda, med positioner som representerar tillit och auktoritet, har plågat dem i deras vuxna liv, står det i utredningen som Di citerar.

En svensk lärare finns bland de förövare som pekas ut. Många av dem har tvingats bort från Choate Rosemary Hall men har sedan kunnat fortsätta som lärare på andra skolor. 

Skolans rapport kommer efter en granskning som tidningen Boston Globe har gjort.

Ericssons vd sitter i styrelsen

Ericssons nya vd Börje Ekholm sitter i skolans styrelse. Hans barn går i skolan.

– Detta uppdrag i barnens skola inverkar inte på hans uppdrag som vd för Ericsson, säger bolaget i en kommentar till Di.

– Skolans arbete med att utreda de allvarliga händelser som nu uppmärksammas och vidta relevanta åtgärder har pågått en längre tid och har i dag ingen väsentlig påverkan på den tid som Börje Ekholm lägger på uppdraget i Choates Board of Trustees, fortsätter kommentaren.

Di rapporterar också att Ekholm rensar bland sina styrelseuppdrag och lämnar bland annat styrelsen för Nasdaq. Uppdraget som ordförande för Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, lämnade han i februari.

Däremot sitter han kvar i styrelsen för kinesiska e-handelsjätten Alibaba – och den skandaldrabbade elitskolan Choate Rosemary Hall.

Börje Ekholm har tidigare fått kritik för att han vägrar att flytta till Sverige och planerar att sköta vd-jobbet för Ericsson från USA. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen