Sex placeringar som kan gå bättre än börsen nästa år

Guld är ett alternativ för börspessimisten.
Foto: HÅKAN JANSSON / SCANPIX
Likaså infrastuktur.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Vi bör räkna med fortsatt stora svängningar på börsen framöver.
Foto: Shutterstock

Infrastruktur, guld, lågriskfonder eller sparkonto. 

Det finns några alternativ för börspessimisten. 

Dina Pengar guidar. 

Vi bör räkna med fortsatt stora svängningar på börsen framöver. Sparar du på lång sikt kan du lugnt fortsätta med dina kontinuerliga insättningar på aktiemarknaden. Över tid bör dina pengar växa i god takt. 

Men kanske kan det vara en idé att komplettera med några alternativ som inte följer börsens utveckling. Alternativt om du vill dra ned på risken i det sparande du har på medellång sikt. Med ditt långsiktiga sparande bör du fortsätta spara kontinuerligt på börsen. 

Dina Pengar guidar bland några alternativ. Observera att några är lika riskfyllda som börsen – men att det handlar om en annan risk än den börsen har. Tipsen nedan ska inte ses som rekommendationer, utan som allmän inspiration. Du måste själv ta ställning till vad som passar just din ekonomi och din risk- och kunskapsnivå. 

Infrastrukturfonder investerar i bolag som anlägger, driver och har ansvar för exempelvis vägar och tågförbindelser.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

1. Infrastruktur

Tillgångsslag som inte följer börsen blir hetare när aktiemarknaden känns osäker. Privata infrastrukturbolag, som numera allt mer tar över ansvaret för exempelvis vägar och tåg från myndigheter runtom i världen, är inte sällan en favorit bland förvaltare som letar sig utanför börsen. Infrastruktur är ju ett klassiskt investeringsobjekt bland myndigheter som vill sätta fart på ekonomin i sämre tider. 

First State Global Listed Infrastructure investerar i stora, stabila och likvida bolag i utvecklade ekonomier, som får intäkter från vägavgifter, tullar och avgifter för gas- och vattenledningar. Fonden har stigit med 6,3 procent i år, har fem stjärnor hos Morningstar och kostar överkomliga 1,55 procent i årlig avgift. Vill du ta ned exponeringen mot USA och i stället ha fokus på Europa kanske UB Infra passar, med en avgift på 1,4 procent. Ett budgetalternativ med exponering mot tillväxtmarknader är börshandlade fonden Ishares S&P Emering Markets Infrastructure som skuggar index till kostnaden 0,75 procent plus courtage

Ordet "hedge" betyder "skydda". I hedgefondernas fall handlar det om att skydda pengarna från nedgång.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

2. Hedgefonder

Hedgefonder brukar bli mer populära när börsen skakar. Anledningen är att många hedgefondförvaltare utlovar avkastning oavsett marknadsläge, eftersom hen balanserar mellan olika tillgångsslag. Men också förvaltaren kan lätt pricka fel och fonderna är ofta dyra. Som grupp har hedgefonderna gått dåligt i år. 

Men om syftet är att hitta en investering som inte följer börsens utveckling på sikt kan hedgefonder som följer vissa investeringsstrategier framöver bli framgångsrika. Leta efter fonder med ordet "marknadsneutral" i namnet. Även "global makro" kan vara en sådan strategi. Atlant Stability är en fond som strävar efter att vara marknadsneutral, som endast kostar 0,52 procent i årlig avgift och som stigit med 0,5 procent i år. 

Den som vill investera i guld kan välja mellan att placera i börsens guldbolag eller råvarubolag, att placera i en guldfond eller i ett certfikat som följer utvecklingen i spotpriset.
Foto: HÅKAN JANSSON/RIKSBANKEN / TT NYHETSBYRÅN

3. Råvaror/guld

Den som vill satsa på råvaror, däribland guld, kan antingen välja att investera direkt i guldbolag. Då tillkommer en bolagsrisk och en börsrisk (att bolaget sköts fel eller att det dras med i en allmän oro). Dessa risker får också genomslag i fonder som investerar i guldbolag, vilka dessutom ofta är dyra. 

Vill du ha ren exponering mot guldpriset är därför certifikat ett bättre alternativ, exempelvis GULD S (vilket betyder guldcertifikat utfärdat av SEB). De finns hos nätmäklarna med olika hög hävstång. Kom ihåg att risken är mycket hög och att du betalar såväl en administrationsavgift som courtage, så kolla med nätmäklaren vad slutkostnaden hamnar på.

Du sprider riskerna mer om du investerar i en börshandlad fond (en ETF), som till skillnad från certifikat investerar i flera olika tillgångsslag. Fonden Xact Råvaror följer exempelvis utvecklingen i en korg bestående av 15 råvaror, där olja väger tyngst och guld utgör en mindre del. Även här är risken mycket hög. 

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

4. Blandfonder

Ett sätt att helt enkelt minska risken är att lägga en del av pengarna i blandfonder, som placerar i både räntor och aktier. Balansen mellan de två tillgångsslagen varierar mellan olika blandfondstyper. Många blandfonder är dyra och har onödigt komplicerade strategier, särskilt dem med ordet "flexibel" i namnet. 

Strunta i dem och välj en fond med ordet "balanserad" i fondnamnet om du är pessimist. Vill du ta lite högre risk och därmed fortfarande ha chans till god avkastning om börsen ändå går bra så väljer du fonder med ordet "aggressiv". KPA Etisk Blandfond kostar 0,4 procent. Swedbank Robur Access Mix, som är en balanserad blandfond, kostar 0,2 procent. Läs mer om hur du väljer rätt blandfond här

Vänta dig ingen avkastning i korträntefonder. Trots att vi är i ett stigande ränteläge, med en räntehöjning från Stefan Ingves och Riksbanken i december, så ger ränteplaceringar fortfarande mycket lite.
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON

5. Korträntefonder

Korträntefonder är alternativet för dig som vill fortsätta ha kvar pengarna inom ramen för ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring (du kan inte placera på konto inom en sådan). Vill du dra ned risken i ditt tjänstepensionssparande, vilket möjligen kan vara läge om du ska gå i pension om bara några år, är korträntefonder också det tryggaste alternativet. 

Men kom ihåg att fondtypen knappast ger något alls. Trots stigande ränteläge är räntorna fortfarande låga. Var därför noga med att välja en billig korträntefond. Swedbank Robur Penningmarknadsfond är gratis. Ett gott alternativ är Spiltan Räntefonder Sverige, som också investerar i företagsobligationer. 

Storbankerna ger noll i ränta på sina sparkonton. Välj en mindre bank.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

6. Sparkonto

Klassiskt är förstås att sälja av och parkera pengarna på ett sparkonto. Pengar som du ska använda inom åtminstone fem år har inte på börsen att göra (det hade de inte innan börsstöket heller). Sparkontot är det trygga alternativet och den självklara platsen för din buffert. Välj ett sparkonto med lite ränta, vilket mindre banker och sparinstitut erbjuder. Kontrollera att det alltid finns insättningsgaranti. Bufferten ska alltid vara tillgänglig och därför ska du aldrig binda pengarna. 

Ta inte ut pensionspengar eller annat långsiktigt sparande från börsen, trots oron (annat än om du är väldigt nära pensionen).  Börsen svänger upp och ned, men brukar ge god avkastning över tid för den som månadssparar kontinuerligt på lång sikt. Fortsätt lugnt med ditt långsiktiga sparande. 

LÄS MER: Glöm sparkontot: Så här ska du spara till dina barn 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!