Oliver Schmidt är en av de brottsmisstänkta Volkswagen-cheferna. Han greps förra veckan i Florida. Foto: Joe Wilssens Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNOliver Schmidt är en av de brottsmisstänkta Volkswagen-cheferna. Han greps förra veckan i Florida. Foto: Joe Wilssens Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Oliver Schmidt är en av de brottsmisstänkta Volkswagen-cheferna. Han greps förra veckan i Florida. Foto: Joe Wilssens Handout / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dieselskandalen blir en kostsam affär för Volkswagen. Foto: Carsten Koall / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDieselskandalen blir en kostsam affär för Volkswagen. Foto: Carsten Koall / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dieselskandalen blir en kostsam affär för Volkswagen.

 Foto: Carsten Koall / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sex höga VW-chefer
misstänkta efter fusket

Publicerad

Volkswagen har gått med på att betala 39 miljarder kronor efter dieselskandalen.

Summan gäller bara för USA-marknaden.

Samtidigt har sex höga chefer delgivits misstanke för brott, rapporterar New York Times.

Volkswagens utsläppsfusk som uppdagades hösten 2015 väntas sluta med att bolaget får betala extremt stora skadestånd.

Nu står det klart att företaget har förlikats med den amerikanska staten om att betala 39 miljarder kronor. Kostnaden avser 590 000 dieselbilar som sålts på den amerikanska marknaden, jämfört med sammanlagt elva miljoner drabbade bilar globalt.

– Volkswagen beklagar djupt det agerande som gav upphov till dieselkrisen. Vi kommer att fortsätta att sträva framåt med förändringar i vårt sätt att tänka och arbeta, säger Volkswagens vd Matthias Müller.

I förlikningen med amerikanska myndigheter tillsätter man en oberoende inspektionsinstans som kommer att ha översyn över tillverkningen under tre års tid.

 

LÄS MER: VW-skandalen - här är bilarna som drar för mycket

 

Miljardbeloppet gäller bara den amerikanska utredningen av Volkswagen. Samtidigt pågår utredningar i Tyskland, som företaget avböjer att kommentera eftersom de är pågående.

Samtidigt meddelar federala åklagare i USA att sex höga chefer inom Volkswagen har delgivits misstanke för brott i samband med utsläppsskandalen. Det rör sig bland annat om cheferna för nytillverkning och för utveckling av motorer. Bland dem finns Oliver Schmidt som greps förra veckan i Florida, rapporterar New York Times.

Övriga fem chefer tros befinna sig i Tyskland.

Tidigare har Volkswagen meddelat att man räknar med en totalnota på 125 miljarder kronor för den amerikanska marknaden, där huvuddelen av pengarna gått till att köpa tillbaka redan sålda bilar från kunder.

EU-krav: Ersätt europeiska bilägare också

Från EU-kommissionen kommer samtidigt nya krav på ökad kompensation för europeiska bilägare, rapporterar Ekot.

– Vad Volkswagen har erbjudit hittills är inte tillräckligt, vi vill att europeiska konsumenter ska få en bättre och mer rättvis behandling, säger Christian Wigand, talesperson i konsumentfrågor på EU-kommissionen.

Men någon extra ersättning för svenskar som köpt bilar med fuskmotorerna lär det inte bli tal om, enligt Volkswagens svenske informationschef Marcus Thomasfolk.

– Det finns en annan osäkerhet i USA när det gäller andrahandsvärde och påverkan på bilarna, den osäkerheten finns inte i Europa så vi menar att vi med de här åtgärderna tar vårt ansvar i frågan, säger han till Ekot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen