Serieskaparen Stan Lee, 95, som ligger bakom Marvelhjältar som Spiderman, X-Men och Black Panther har stämt ett bolag på 1 miljard dollar Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES / JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COMSerieskaparen Stan Lee, 95, som ligger bakom Marvelhjältar som Spiderman, X-Men och Black Panther har stämt ett bolag på 1 miljard dollar Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES / JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Serieskaparen Stan Lee, 95, som ligger bakom Marvelhjältar som Spiderman, X-Men och Black Panther har stämt ett bolag på 1 miljard dollar Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES / JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
En av Stan Lees karaktärer, Spiderman, under en filminspelning 2013. Foto: JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COMEn av Stan Lees karaktärer, Spiderman, under en filminspelning 2013. Foto: JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
En av Stan Lees karaktärer, Spiderman, under en filminspelning 2013.  Foto: JOSE PEREZ, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Stan Lee under filmpremiären av Ant-Man, en annan superhjälte i Marvels serieuniversum som han varit med om att skapa. Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURESStan Lee under filmpremiären av Ant-Man, en annan superhjälte i Marvels serieuniversum som han varit med om att skapa. Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
Stan Lee under filmpremiären av Ant-Man, en annan superhjälte i Marvels serieuniversum som han varit med om att skapa.  Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES

Serielegendaren Stan Lee kräver miljardskadestånd

Publicerad

Serieskaparen Stan Lee, 95, som ligger bakom Marvelhjältar som Spiderman, X-Men och Black Panther har stämt ett bolag på 1 miljard dollar. 

I stämningsansökan anklagar han bolaget för att utnyttjat hans dåliga syn för att få honom att skriva under ett kontrakt, rapporterar Omni Ekonomi. 

Den legendariske serieskaparen Stan Lee, som tidigare varit chefredaktör för serietidningskoncernen Marvel Comics har stämt ett bolag på 1 miljard dollar, motsvarande 8,7 miljarder kronor, rapporterar Omni Ekonomi och hänvisar till CNBC. 

LÄS MER: Första biofilmen på 35 år – men kyssen klipptes bort

Sålde bolag till Kina genom Stan Lees namnteckning

I stämningsansökan framkommer det att 95-åringen själv grundade bolaget för 15 år sedan. Men enligt Stan Lee har bolaget förfalskat hans namnteckning för att kunna sälja det till ett kinesiskt bolag. 

Han lämnar även en alternativ förklaring till namnteckningen: att representanter från bolaget utnyttjat hans dåliga syn för att få honom att skriva under kontraktet. 

Förutom att vara medkapare till karaktärer som Spiderman, X-men, bioaktuella Black Panther, Daredevil och Fantastic Four, Iron Man och Thor, har han även varit med om att skapa Marvel-karaktären Hulken. 

LÄS MER: Spotify och Netflix – lika men ack så olika

Gör småroller i superhjältefilmerna

Han har även varit med och producerat en rad filmer och tv-serier med Marvelhjältar där han dyker upp i småroller. 

I senaste storfilmen Black Panther dyker han upp i en scen vid ett roulettebord där han erbjuder sig att ta hand om superhjältens marker när denne vinner. 

– Jag kommer till inspelningarna och en minut innan vi ska spela in, säger regissören: "Okej, Stan, detta är vad jag vill att du ska göra". Så jag vet inte vad som förväntas av mig, tills jag är på plats, men naturligtvis gör jag det magnifikt, sa Stan Lee i en intervju med Collider 2012. 

Enligt Celebrity Net Worth har serieskaparen en uppskattad förmögenhet på 50 miljoner dollar, motsvarande 431,3 miljoner kronor. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen