Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Delseger för Allra i härvan – domstol river upp beslut

Allras vd Alexander Ernstberger. Foto: ALLRA
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Pensionsmyndigheten har drabbats av ett bakslag i striden med det skamfilande pensionsbolaget Allra.

Tingsrätten har rivit upp ett tidigare beslutet om interimistiskt kvarstad på bolagets egendomar i sitt bolag i Luxemburg.

Beskedet kan glädja vd Alexander Ernstberger och hans kolleger i bolaget.

Pensionsmyndigheten stämde för drygt en vecka sedan Allras bolag i Luxemburg på drygt 190 miljoner kronor. Stämningen berörde företagets verksamhet 2015 och ska inte blandas samman med den pågående brottsutredningen kring bolagets verksamhet 2012 i Allras föregångare Svensk Fondservice.

Allra anklagas i stämningen för att ha tagit ut överpriser på sin PPM-verksamhet och "mjölkat" pensionsspararna på pengar.

Ensam domare tog beslutet

I Pensionsmyndighetens stämning fanns också en begäran från myndighetens advokater hos advokatfirman Trädgårdh i Malmö om interimistiskt kvarstad av Luxemburgbolagets egendomar. Den typen av åtgärd tas till om det finns risk att pengar eller egendomar ska försvinna innan den formella förhandlingen. Beslutet tas oftast av en ensam domare. Så skedde också i fallet med det första beslutet.

Efter Pensionsmyndighetens stämning överklagade Allras advokater det interimistiska beslutet. Och det är detta beslut som Stockholms tingsrätt nu upphävt. Beslutet har fattats av rådmännen Malou Ålander och Tomas Zander samt tingsfiskalen Dan Andersson. Beslutet kan överklagas till Svea hovrätt.

LÄS OCKSÅ: Allra-profilerna fortsätter lyfta miljoner av pensionsspararnas pengar

Innan tingsrätten rev upp sitt interimistiska beslut hade Kronofogden hittat 7 000 kronor på ett konto som var kopplat till Allras dotterbolag i Luxemburg. Det är oklart om Pensionsmyndigheten hade hunnit agera i Luxemburg när tingsrätten serverade bakslaget.

"Inte ett enda bevis"

”Allra har inte brutit mot några finansiella regelverk eller policies vid transaktionerna år 2015–2016. Pensionsmyndigheten har vare sig förstått regelverket (särskilt inte reglerna om bästa orderutförande), marknadspraxis, marknadsförutsättningar eller relevanta finansiella koncept och strategier”, skriver Allras ombud advokaterna Marcus Johansson och Daniel Waerme på advokatbyrån Gernandt & Danielsson.

Advokaterna fortsätter:

”Pensionsmyndigheten har inte lagt fram ett enda bevis för sina påståenden om överpriser eller icke marknadsmässiga arvoden i dessa transaktioner. Allra har mängder med bevis för motsatsen.”

Tingsrättens besked har dock inget med den slutliga prövningen av tvistemålet.

Expressen söker Allras vd Alexander Ernstberger för en kommentar.

 

LÄS OCKSÅ: Kronofogden la beslag på Allra-direktörens lyxvilla 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!