Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Fler toppar kommer tvingas bort

Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark lämnar med omedelbar verkan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank har skakats av flera avslöjanden om penningtvätt under våren. Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tidigare finansministern Peter Norman kan också komma att tvingas bort, uppger källor för Dagens industri. Foto: SAMUEL UNÉUS
Även Bodil Eriksson uppges vara i skottgluggen. Foto: Pressbild/Volvo

Efter skandalerna i Swedbank lämnar nu bankens ordförande Lars Idermark med omedelbar verkan.

”Det har varit svårt i ett massmedialt uppskruvat läge att få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter”, säger han själv i ett pressmeddelande.

Men enligt Expressens källor tvingades han att lämna ordförandejobbet.

Källor till Dagens Industri uppger att stora delar av bankens styrelse kommer att tvingas bort.

Beskedet ledde till att bankens aktiekurs föll när börsen öppnade.

Det är flera av de stora institutionella ägarna som pressat på om en förändring i styrelsen för Swedbank. Bland dem finns tjänstepensionsföretaget Alecta och AMF Pension - som tillhör de tio största ägargrupperna i Swedbank.

Inför Swedbanks turbulenta bolagsstämma i förra veckan skrev Alectas vd Magnus Billing:

”Vi är inte nöjda med styrelsens hantering av penningtvättsärendet. Förtroendet för banken är skadat och därför har valberedningen nu inlett ett arbete med att stärka upp styrelsen”.

Åtta dagar efter styrelsemötet, där Lars Idermark och övriga styrelsemedlemmar tog beslutet att sparka Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen, kommer styrelseordförande Lars Idermarks ”frivilliga” avhopp.

På fredagen berättade också åklagaren Thomas Langrot att han läst rapporten som kallas för Grimstadrapporten och som handlar om den misstänkta penningtvätten i Swedbank.

– Min bedömning är att det som har figurerat i media synes överensstämma med det som står i rapporten, säger han till Ekot.

SPARKADE. Två glada personer för drygt en vecka sedan. Först gav Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark (till höger) koncernchefen Birgitte Bonnesen sparken. Nu har även han tvingats att avgå. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Vice ordförande Ulrika Francke går in i rollen som ordförande. Men enligt källor till Di är storägarnas plan att stora delar av Swedbanks nuvarande styrelse ska bytas ut.

– Den nya ordföranden rekryteras externt, säger en källa till tidningen.

Turbulensen under fredagsmorgonen fick omedelbart utslag på börsen när den öppnade klockan nio och Swedbanks aktie föll omkring två procent under den inledande handeln.

Ulrika Francke ska enligt DI med stor sannolikhet tvingas bort och den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman och kommunikationsexperten Bodil Eriksson ska hänga löst.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt säger en källa med god insyn i Sparbanksgruppen att ägare inte ser med blida ögon på att Peter Norman på årsstämman mörkade att han vara nära att föreslås som ny ordförande för den börsnoterade bostadsutvecklaren Oscar Properties.

I ett pressmeddelande från banken kommenterar Lars Idermark sin avgång: 

”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra”, säger han.

Åtta dagar sedan: Lars Idmark och styrelsen sparkar vd:n Birgitte Bonnesen. Foto: JOHAN AHLANDER / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks pressmeddelande.

Vidare säger han:

”Det har varit svårt i ett massmedialt uppskruvat läge att få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter”.

”Ingen blixt från klar himmel”

På bolagets stämma, den 28 mars, röstade man för att ge bankens styrelse ansvarsfrihet för 2018. Då sa Idermark att han inte haft en tanke på att avgå.

Nu meddelar valberedningen att det kommer att hållas en extra bolagsstämma. Det är dock oklart när den kommer att hållas.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners, tycker inte att beskedet kommer helt oväntat.

– Det var ingen blixt från klar himmel. Förtroendet finns inte hos vare sig ägare eller kunder och då är det rimligt att låta någon annan ta över, säger Bornold.

Lars Idermarks avgång kommer inte oväntat för de initierade som följt utvecklingen kring banken. Han har varit starkt ifrågasatt av flera av de större ägarinstitutionerna som i kulisserna kört hårt med styrelsen i samband med turbulensen kring Swedbanks misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Att styrelsen nu förändras och ordföranden byts ut är inte tillräckligt, tycker finansmarknadsministern Per Bolund (MP). 

– Swedbank behöver ta ett större grepp än att bara göra sig av med en eller ett par personer. I det kan ingå en översyn av hela styrelsen men det viktiga är den genomgripande översynen av hur banken jobbar med penningtvätt, säger han till Dagens Nyheter. 

De kan ta över ordförandeposten 

Enligt Svenska Dagbladet nämns tre namn som tänkbara kandidater till ordförandeposten. 

Magnus Uggla sitter redan i styrelsen och är en erfaren bankman. Tidigare har han varit vice vd för Handelsbanken. SvD nämner också Thomas Östros, som varit minister i flera socialdemokratiska regeringar. I dag är han direktör på Internationella valutafonden i Washington. Bo Magnusson är ytterligare ett namn enligt SvD. Han var tidigare vice vd på SEB och är i dag ordförande för Carnegie och SBAB Bank. 

 

Lars Idermarks avgång kommer inte oväntat för de initierade som följt utvecklingen kring banken. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Hade skadat banken”

Inför bolagsstämman i förra veckan fanns det tankar bland några tongivare ägare att gå efter styrelsen och fram för allt styrelseordföranden Lars Idermark. Men kaoset var alltför omfattande då banken bland annat utsatts för en polisrazzia dagen i den pågående polisutredningen kring misstankarna om att banken gett de 15 största aktieägarna insiderinformation om SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt inom Swedbanks baltiska verksamhet.

– Det var omöjligt att agera och tvinga bort styrelsen då. Det hade skadat banken alltför mycket, säger en initierad ägarkälla till Expressen.

Dessutom har flera tongivande personer bland ägarna i Södra skogsägarna börjat ifrågasätta Lars Idermarks dubbla roller, dels vd för södra Skogsägarna, dels vara styrelseordförande för Swedbank.

– Det är helt enkelt ett jobb för mycket som läget är just nu, sa en person med anknytning till Södra skogsägarna när Expressen i förra veckan började fråga runt lite in Idermarks dubbla roller.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!