Marcus Wallenberg och Annika Falkengren på presskonferensen i dag.Marcus Wallenberg och Annika Falkengren på presskonferensen i dag.
Marcus Wallenberg och Annika Falkengren på presskonferensen i dag.
Annika Falkengren lämnar sin post som vd i SEB. Foto: Jonathan NäckstrandAnnika Falkengren lämnar sin post som vd i SEB. Foto: Jonathan Näckstrand
Annika Falkengren lämnar sin post som vd i SEB. Foto: Jonathan Näckstrand
Annika Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group. Foto: Johan JeppssonAnnika Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group. Foto: Johan Jeppsson
Annika Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group. Foto: Johan Jeppsson

SEB:s vd Annika Falkengren avgår

Publicerad

SEB:s koncernchef Annika Falkengren, 54, slutar som vd för banken i sommar.

SEB-aktien har fallit sedan beskedet. Den låg länge på minus 1,6 procent men hämtade sig något och stannade på minus 0,7 procent.

Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group – och kommer inte få något avgångsvederlag.

– Det finns kanske ingen perfekt tidpunkt att sluta, säger hon om beskedet.

SEB meddelade under måndagsmorgonen att Annika Falkengren lämnar banken, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera om. På måndagsmorgonen höll Annika Falkengren och SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg en gemensam presskonferens där de berättade om beslutet.

– Jag känner att SEB befinner sig i ett läge som är väldigt bra, hela banken är fokuserad på det. Det finns inga frågetecken över vad vi ska göra eller åstadkomma, säger Falkengren.

 

LÄS MER: Det hemliga spelet bakom avgången

Wallenberg berättade att bankens styrelse träffats under gårdagen och nu inleder processen i att hitta Falkengrens efterträdare.

– Nu drar vi i gång den processen från och med i dag. Annika finns kvar som vd fram tills att vi hittar en ny verkställande direktör, säger han.

Marcus Wallenberg berättar att Falkengren som längst kan bli kvar till juni i sommar. Han säger vidare att SEB nu går in i ”tyst period” om processen fram tills bankens årsbokslut meddelas den 1 februari. Falkengren kommer inte få något avgångsvederlag.

– I och med att Annika sagt upp sig själv så utgår inget avgångsvederlag, säger Marcus Wallenberg på presskonferensen.

”Inget avgångsvederlag”

Marcus Wallenberg hyllar Falkengrens insatser för SEB och säger på presskonferensen att hon gjort ett ”fantastiskt jobb” under sin tid på banken. Han betonar att bankens arbete fortsätter och att Falkengren lämnar en stabil bank med stark finansiell ställning.

– Dessutom har Annika under den här tiden utvecklat en strategi för bankens långsiktiga utveckling, en affärsplan. Vi har ett antal finansiella mål som vi står kvar vid – det är ingenting som förändras, säger han.

Annika Falkengrens nya karriär blir en "operativ roll" i Lombard Odier Group.Foto: Axel Öberg

Annika Falkengren har varit vd och koncernchef för SEB sedan 2005. Hon började i banken som trainee 1987.

Annika Falkengren går till kapitalförvaltningsfirma i Schweiz

Falkengrens nya karriär blir en "operativ roll" i Lombard Odier Group. Hon blir också delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman.

– Det finns kanske ingen perfekt tidpunkt att sluta, men jag fyller snart 55 år. Att då få fortsätta jobba operativt i tio år till var viktigt för mig. Jag känner inte att det var dags att bli styrelseproffs och det är inget som triggar mig, säger hon på presskonferensen.

SEB påpekar i pressmeddelandet att Lombard Odier Group främst är verksamt utanför "SEB:s hemmamarknader". Falkengren kommer därför att kunna vara kvar i SEB fram till och med juli 2017.

– Styrelsen kommer nu att inleda rekryteringen efter en ny vd och koncernchef med målet att säkerställa en smidig succession, säger Marcus Wallenberg i pressmeddelandet.

SEB:s styrelse samlad på söndagen

SEB:s kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg säger till SvD Näringsliv:

– Det här är Annika Falkengrens egna beslut. Styrelsen träffades i går där hon meddelade detta, .

SvD: Beslutet kom plötsligt?

Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

– Ja, säger Hirdman-Ryrberg.

Annika Falkengren har anklagats för att ha varit för hård

Nordnets sparekonom Joakim Bornold beklagar att Falkengren nu lämnar Sverige för Schweiz:

– Annika Falkengren lämnar SEB, trist att hon även ser ut att lämna svenskt näringsliv. Hade hoppats på en fortsättning inom Wallenbergsfären. Det är tråkigt att det ser ut som att vi tappar en av våra starkaste ledare till utlandet.

– Annika har anklagats många gånger för att vara hård kanske för hård. Men tittar man tillbaka så har det varit tuffa men nödvändiga beslut. Hon lämnar efter sig en välskött och välmående bank.

På Twitter kommenteras Falkengrens avgång så här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen