SEB:s vd Annika Falkengren avgår

Marcus Wallenberg och Annika Falkengren på presskonferensen i dag.
Annika Falkengren lämnar sin post som vd i SEB.
Foto: Jonathan Näckstrand
Annika Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group.
Foto: Johan Jeppsson

SEB:s koncernchef Annika Falkengren, 54, slutar som vd för banken i sommar.

SEB-aktien har fallit sedan beskedet. Den låg länge på minus 1,6 procent men hämtade sig något och stannade på minus 0,7 procent.

Falkengren går till den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group – och kommer inte få något avgångsvederlag.

– Det finns kanske ingen perfekt tidpunkt att sluta, säger hon om beskedet.

SEB meddelade under måndagsmorgonen att Annika Falkengren lämnar banken, vilket Svenska Dagbladet var först med att rapportera om. På måndagsmorgonen höll Annika Falkengren och SEB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg en gemensam presskonferens där de berättade om beslutet.

– Jag känner att SEB befinner sig i ett läge som är väldigt bra, hela banken är fokuserad på det. Det finns inga frågetecken över vad vi ska göra eller åstadkomma, säger Falkengren.


LÄS MER: Det hemliga spelet bakom avgången

Wallenberg berättade att bankens styrelse träffats under gårdagen och nu inleder processen i att hitta Falkengrens efterträdare.

– Nu drar vi i gång den processen från och med i dag. Annika finns kvar som vd fram tills att vi hittar en ny verkställande direktör, säger han.

Marcus Wallenberg berättar att Falkengren som längst kan bli kvar till juni i sommar. Han säger vidare att SEB nu går in i ”tyst period” om processen fram tills bankens årsbokslut meddelas den 1 februari. Falkengren kommer inte få något avgångsvederlag.

– I och med att Annika sagt upp sig själv så utgår inget avgångsvederlag, säger Marcus Wallenberg på presskonferensen.

”Inget avgångsvederlag”

Marcus Wallenberg hyllar Falkengrens insatser för SEB och säger på presskonferensen att hon gjort ett ”fantastiskt jobb” under sin tid på banken. Han betonar att bankens arbete fortsätter och att Falkengren lämnar en stabil bank med stark finansiell ställning.

– Dessutom har Annika under den här tiden utvecklat en strategi för bankens långsiktiga utveckling, en affärsplan. Vi har ett antal finansiella mål som vi står kvar vid – det är ingenting som förändras, säger han.

Annika Falkengrens nya karriär blir en "operativ roll" i Lombard Odier Group.
Foto: Axel Öberg

Annika Falkengren har varit vd och koncernchef för SEB sedan 2005. Hon började i banken som trainee 1987.

Annika Falkengren går till kapitalförvaltningsfirma i Schweiz

Falkengrens nya karriär blir en "operativ roll" i Lombard Odier Group. Hon blir också delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman.

– Det finns kanske ingen perfekt tidpunkt att sluta, men jag fyller snart 55 år. Att då få fortsätta jobba operativt i tio år till var viktigt för mig. Jag känner inte att det var dags att bli styrelseproffs och det är inget som triggar mig, säger hon på presskonferensen.

SEB påpekar i pressmeddelandet att Lombard Odier Group främst är verksamt utanför "SEB:s hemmamarknader". Falkengren kommer därför att kunna vara kvar i SEB fram till och med juli 2017.

– Styrelsen kommer nu att inleda rekryteringen efter en ny vd och koncernchef med målet att säkerställa en smidig succession, säger Marcus Wallenberg i pressmeddelandet.

SEB:s styrelse samlad på söndagen

SEB:s kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg säger till SvD Näringsliv:

– Det här är Annika Falkengrens egna beslut. Styrelsen träffades i går där hon meddelade detta, .

SvD: Beslutet kom plötsligt?

Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

– Ja, säger Hirdman-Ryrberg.

Annika Falkengren har anklagats för att ha varit för hård

Nordnets sparekonom Joakim Bornold beklagar att Falkengren nu lämnar Sverige för Schweiz:

– Annika Falkengren lämnar SEB, trist att hon även ser ut att lämna svenskt näringsliv. Hade hoppats på en fortsättning inom Wallenbergsfären. Det är tråkigt att det ser ut som att vi tappar en av våra starkaste ledare till utlandet.

– Annika har anklagats många gånger för att vara hård kanske för hård. Men tittar man tillbaka så har det varit tuffa men nödvändiga beslut. Hon lämnar efter sig en välskött och välmående bank.

På Twitter kommenteras Falkengrens avgång så här:


https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/820891816790814720


https://twitter.com/tesslundstedt/status/820888894795354114


https://twitter.com/MiaOdabas/status/820888930002280448


https://twitter.com/a_gustavsson/status/820887822047571968


https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/820899061255565312


https://twitter.com/millischer/status/820891429774000128

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!