För bara någon vecka sedan gick banken SEB ut och varnade för ett bluffkonto som startats i deras namn på Facebook. Foto: Vilhelm Stokstad/TtFör bara någon vecka sedan gick banken SEB ut och varnade för ett bluffkonto som startats i deras namn på Facebook. Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
För bara någon vecka sedan gick banken SEB ut och varnade för ett bluffkonto som startats i deras namn på Facebook.  Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Den här gången handlar det om inlägg som gjorts på bankens Facebooksida med syfte att komma i kontakt med följarna genom att uppmana till att mejla en särskild epost-adress.Den här gången handlar det om inlägg som gjorts på bankens Facebooksida med syfte att komma i kontakt med följarna genom att uppmana till att mejla en särskild epost-adress.
Den här gången handlar det om inlägg som gjorts på bankens Facebooksida med syfte att komma i kontakt med följarna genom att uppmana till att mejla en särskild epost-adress.

SEB varnar för nytt Facebookbedrägeri

Publicerad

Bedragarna hittar ständigt nya vägar för att lura till sig känsliga uppgifter.

Nu varnar SEB för ett nytt Facebookbedrägeri.

För bara någon vecka sedan gick banken SEB ut och varnade för ett bluffkonto som startats i deras namn på Facebook.

Nu är det dags igen.

Den här gången handlar det om inlägg som gjorts på bankens Facebooksida med syfte att komma i kontakt med följarna genom att uppmana till att mejla en särskild epost-adress. Inlägget är gjort av bedragare och har tagits bort, skriver man i ett varningsinlägg.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig att avslöja bedragarnas bluffar.

 

"SEB och andra seriösa aktörer skulle aldrig kontakta dig i dessa ärenden via Facebook", skriver banken och manar till försiktighet.

"Lämna aldrig ut personliga uppgifter via Facebook, mejl eller via andra sociala medier!"

 

LÄS OCKSÅ: Bedragarna försöker lura dig - på Facebook.

 

Storbanken är bara ett i raden av alla företag som utsätts för bedrägeriförsök på Facebook och via mejl. Spotify och Netflix är företag som ofta framstår som avsändare för bluffmejl och Pensionsmyndigheten har flera gånger den senaste tiden gått ut och varnat för bedragare.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen