Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB-topp vägrar prata om Panama-bolag

Gent Jansson, ansvarig för regelefterlevnad på storbanken, har tidigare sagt att SEB ”säkert i dagens läge kommit till den slutsatsen att vi inte skulle ha grundat bolag som LWM”.Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS
I förra veckan kunde Dina Pengar belägga att SEB inte bara förekommer i materialet som läckt från advokatfirman Mossack Fonseca, utan också startat ett eget bolag i Panama.Foto: Jose Angel Murillo / POLARIS POLARIS IMAGES

Som Dina Pengar tidigare kunnat avslöja har SEB haft ett eget dotterbolag – utpekat som fabrik för brevlådeföretag – i Panama.

Men den ansvarige för regelefterlevnad på den Wallenbergkontrollerade banken vägrar svara på frågor om bolaget.

– Jag ska göra vad jag kan för att bringa klarhet i denna fråga, säger Tredje AP-fondens ägaransvarige.

Trots ihärdiga nekanden om att hjälpa kunder med skatteflykt har SEB dragits in i Panamahärvan, och granskas för närvarande av Finansinspektionen.

I förra veckan kunde Dina Pengar belägga att SEB inte bara förekommer i materialet som läckt från advokatfirman Mossack Fonseca, utan också startat ett eget bolag i Panama.

Nämndes aldrig i årsredovisningar

Bolaget, LWM Holdings I Corp, registrerades i maj 2005 av ett dotterbolag till SEB i Luxemburg, LWM. Inget av bolagen tas upp i förteckningarna över utländska dotterbolag i någon av SEB:s årsredovisningar.

Gent Jansson, ansvarig för regelefterlevnad på storbanken, har tidigare sagt att SEB ”säkert i dagens läge kommit till den slutsatsen att vi inte skulle ha grundat bolag som LWM”.

Eftersom alla beslut om att starta dotterbolag ska förankras i ledningen kvarstår ett antal frågor, bland annat vem som beslöt grunda LWM Holdings I Corp och vad bolagets syfte egentligen var.

– Sådana beslut tas på affärsmässig grund i ledningen, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

"Han avstår"

Dina Pengar har upprepade gånger sökt Gent Jansson för en intervju, och nu fått besked.

– Han avstår, säger SEB:s presschef Anna Helsén.

Därmed står det klart att den som har det dagliga ansvaret för att SEB håller sig inom lagens råmärken inte vill förklara existensen av en filial i ett skatteparadis, ett bolag som pekats ut som instrumentellt för att starta brevlådeföretag och vars existens varit okänd för SEB:s institutionella eller privata aktieägare.

Enligt Anna Helsén var syftet med LWM Holding I Corp ”att bistå med bolagsadministration för bolag utanför Sverige med internationella behov”.

"Ska göra vad jag kan"

Peter Lundkvist är ägaransvarig på pensionsförvaltaren Tredje AP-fonden, storägare i SEB.

Han blir överraskad av Dina Pengars uppgifter.

– Rent generellt ser man allvarligt på det. Vårt förhållningssätt är väldigt enkelt: man ska följa de lagar och förordningar som gäller. Är syftet att undanhålla skatt är det givetvis inte ok, säger Peter Lundkvist.

Han lovar på stående fot att forska vidare.

– Jag ska göra vad jag kan för att bringa klarhet i denna fråga, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!