Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB gör miljardvinst – över förväntningarna

SEBs vd Johan Torgeby.Foto: SEB
SEB gör en vinst på 6,1 miljarder kronor i det andra kvartalet.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS

SEB har släppt sin rapport för andra kvartalet 2019.

Banken gör en vinst på 6,1 miljarder kronor i det andra kvartalet.

Detta var över analytikernas förväntningar som låg på mellan 5,6 miljarder och 5,8 miljarder kronor.

Efter den positiva rapporten steg SEB:s aktie med 3 procent när Stockholmsbörsen öppnade i dag.

SEB gör en vinst på 6,1 miljarder under det andra kvartalet, dryga 300 till 500 miljoner över förväntan.

Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster är också högre än under första kvartalet, då SEB rapporterade en vinst på 5,87 miljarder.

Det ligger dock snäppet under rörelseresultatet före jämförelsestörande poster under samma kvartal år 2018, som låg på 6,17 miljarder.

Innan rapporten släpptes hade analytiker väntat att SEB skulle göra en vinst på mellan 5,6 och 5,8 miljarder kronor i det andra kvartalet.

Tjänar mer på bolån

Räntenettot – hur mycket banken tjänar på sina räntor, främst bolån – uppgick till 5,7 miljarder kronor.

Det är en ökning med 6 procent jämfört med det första kvartalet (5,35 miljarder) och en ökning med 3 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018 (5,5 miljarder).

Bara SEB:s bolån växte med 12 miljarder och uppgick under andra kvartalet till 494 miljarder kronor. 

Även provisionsnettot - hur mycket banken tjänar på övriga tjänster - ökade under det andra kvartalet 2019, från 4,3 miljarder under det första kvartalet till 4,7 miljarder.

Jämfört med det andra kvartalet år 2018 minskade provisionsnettot med 2 procent. Då låg det på 4,81 miljarder.

Vd Johan Torgeby: ”Affärsmodell fortsatt gynnsam”

Under 2019:s andra kvartal omsatte SEB 12,2 miljarder kronor, en ökning med 2 procent i jämförelse med samma tidsperiod år 2018

– Rörelseresultatet på 6,1 miljarder kronor var 4 procent högre än det första kvartalet i år, säger SEB:s vd och koncernchef, Johan Torgeby, i en kommentar.

– SEB:s diversifierade affärsmodell är fortsatt gynnsam. Både företags- och privatkunder var aktiva och lånevolymerna ökade.  

– För första gången på många år ökade vi också marknadsandelen inom bolån i det andra kvartalet. Vi har den finansiella styrkan som behövs för att kunna stödja våra kunder framöver.

Aktien ökade efter rapporten

Stockholmsbörsen steg efter öppningen på fredagsmorgonen, och SEB:s aktier steg direkt.

SEB:s aktier steg med 3 procent under öppningen, och även Nordea och Swedbanks aktier steg med 1,3 respektive 1,7 procent, enligt Dagens industri.

– Det har varit mycket prat om att konkurrensen har hårdnat på bolånemarknaden men SEB:s rapport visar tydligt att det är fortfarande höga marginaler på våra bolån, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

– Kommande rapporter från storbanker lär visa samma sak. Pratet om att nya aktörer skulle pressa bolånemarginalerna är nog inte mer än just bara prat. 

– Sannolikt har marginalerna på våra bolån ökat igen senaste tiden. 

Resultat över analytikernas förväntningar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!