Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB får straffavgift – på flera miljoner

Foto: ANTON WIKSTRÖM
Finansinspektionen har granskat SEB:s transaktionsrapportering under flera år.
Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Finansinspektionen ger SEB en anmärkning.

Dessutom ska banken betala en straffavgift – på tolv miljoner kronor.

Orsaken är att SEB har överträtt myndighetens regler.

Mellan 15 september 2011 och 24 mars 2016 har Finansinspektionen (FI) undersökt hur SEB har följt reglerna om transaktionsrapportering och om intern styrning och kontroll.

Myndigheten har kommit fram till att SEB under hela perioden rapporterade transaktioner felaktigt. Det innebär att storbanken har överträtt reglerna – och nu får man en sanktionsavgift.


LÄS MER: Lista: Här är bolagen som SEB svartlistar 


De felaktiga transaktionerna uppgår till närmare 400 000 stycken och gäller obligationer utgivna i svenska kronor och "vissa andra typer av finansiella instrument", skriver FI i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen om SEB

Myndigheten skriver vidare:

"Finansinspektionen har funnit att de kontroller som banken vidtagit inte har varit ändamålsenliga och tillräckliga. För den del av verksamheten som den aktuella transaktionsrapporteringen avser har banken således inte levt upp till de krav på en tillfredställande intern kontroll som ställs i lag och Finansinspektionens föreskrifter".

Nu får SEB en anmärkning. Sanktionsavgiften uppgår till tolv miljoner kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!