Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB får miljardbot av Finansinspektionen

Finansinspektionen höll pressträff under torsdagseftermiddagen för att berätta mer om SEB, anmärkningen och böter som banken tilldelas.
SEB får böter på en miljard kronor av FI.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Karin Sigstedt och Susanna Olofsson vid Finansinspektiones pressträff om undersökningen av SEB AB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska ländernaFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Susanna Olofsson, civil utredare vid Finansinspektionen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att marknaden var lättad efter beslutet från Finansinspektionen.Foto: NORDNET

Finansinspektionen, FI, utfärdar böter på en miljard kronor till storbanken SEB på grund av bristfälligt arbete mot misstänkt penningtvätt i Baltikum.

– Banken har agerat för sent och för lite för att uppmärksamma riskerna, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Men bankens aktie steg efter beskedet.

Det var i december som FI inledde en undersökning mot SEB för perioden 2015 till 2019. Nu konstaterar myndigheten att bankens dotterbolag i Baltikum varit utsatt för förhöjd risk för penningtvätt och inte tillräckligt identifierat och hanterat risken med vissa utländska och inhemska kunder med utländska ägare.

– Vår slutsats är att SEB har haft brister i sitt sätt att identifiera, styra och motverka riskerna för penningtvätt i sina baltiska dotterbanker, säger Erik Thedéen, på en presskonferens.

Enligt FI har SEB vidtagit åtgärder, men det har varit försent. Därför utfärdas en så kallad anmärkning och en sanktionsavgift på en miljard kronor.

SEB: ”Strävar alltid efter att leva upp till gällande regelverk”

SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby uppger i ett pressmeddelande att banken arbetar för att ”förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt penningtvätt och annan finansiell brottslighet”.

– SEB kommer nu att analysera beslutet och återkomma med bankens syn. Vi strävar alltid efter att leva upp till gällande regelverk och egna högt ställda krav, säger Torgeby, i pressmeddelandet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger till Expressen att böter för SEB var väntat, men att summan är betydligt lägre än de fyra miljarder som Swedbank fick.

– Det tror jag beror på att problemen i SEB inte tycks ha varit lika stora och att SEB sammantaget har hanterat problemen med penningtvätt bättre än Swedbank. Storleken på summan är inget problem för SEB, men visst är den tillräckligt stor för att FI:s markering mot brister i hanteringen av penningtvättsproblematiken ska kännas, säger Frida Bratt.

Aktien stiger – marknaden lättad

FI har inte utrett om någon penningtvätt faktiskt har förekommit, utan det är en fråga som baltiska myndigheter nu tittar på.

SEB-aktien steg efter beslutet och handlades upp med 4,6 procent under dagen.

– Marknaden känner dock en lättnad, vilket visar att det ändå fanns en oro för att sanktionsavgiften skulle bli ännu högre, säger Frida Bratt.

I november förra året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning, tillsammans med TT och utländska journalister, att 130 kunder i bankens baltiska och svenska verksamhet visat varningsflaggor för hög risk för misstänkt penningtvätt.

Dagen innan hade banken själv medgett att 80 miljarder kronor hade slussats av så kallade högriskkunder mellan 2008-2018 i bankens estniska verksamhet.

– Dagens bot från FI är märkligt nog positiva nyheter för SEB. En miljard är mycket pengar, men klart lägre än Swedbanks böter på fyra. Det är tydligt att FI går på SEB:s linje att man visserligen har haft dålig koll men inte utnyttjats systematiskt för penningtvätt. Att amerikanska myndigheter skulle öppna upp ett ärende som det har ryktats om känns osannolikt efter dagens beslut, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & partners.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!