Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB-chefen vill ge ännu mer till ägarna

SEB-VD. Annika Falkengren håller inte med riksbanken och finansinspektionen. I stället för lägre aktieutdelningar vill SEB:s vd se att bankernas ägare ökar vinstandelen.
Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Mera pengar till bankernas ägare.

SEB:s chef Annika Falkengren vill öka utdelningen till ägarna.

- Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna, säger hon till DN.

Ägarna till SEB, som kontrolleras av familjen Wallenberg, får i dag minst 40 procent av bankens vinst. Det är för lite, anser bankens vd Annika Falkenberg som vill öka utdelningen till 50 procent.

Hon går därmed emot finansinspektionen, riksbanken och finansmarknadsminister Peter Norman som signalerar att de tvärtom vill se lägre utdelningar, rapporterar Dagens Nyheter.

"Inte orimligt med hälften"

- Vi har en utdelningspolicy som säger att minst 40 procent av vinsten ska gå tillbaka till ägarna. Det är inte orimligt att hälften av bankernas vinster går tillbaka till ägarna. I vårt fall ställde ägarna upp i en nyemission under finanskrisen 2009, säger Annika Falkengren till DN.

Oense med myndigheterna

Hon tolkar signalerna från regering och myndigheter om lägre utdelningar som att bankerna ska vara återhållsamma och försiktiga. Och det är bankerna redan, anser hon.

- Det som blir kvar av vinsterna sedan utdelningarna gjorts räcker också till att göra de investeringar och satsningar som behövs, säger SEB-chefen till DN.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!