Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SEB: Bostadsmarknaden bromsar svensk ekonomi

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Foto: LARS LINDQVIST / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN

Tvärniten i bostadsbyggandet och en dämpad inhemsk efterfrågan får svensk ekonomi att bromsa in. Den bedömningen gör SEB, med chefsekonom Robert Bergqvist.

Riksbanken höjer räntan först i april nästa år. 

Enligt prognosen väntas en tillväxt i svensk ekonomi på 2,6 procent i år och 2,4 procent 2019. Därmed håller banken fast vid den prognos som presenterades i februari. 

Banken konstaterar att fallet för bostadspriserna har upphört och priserna har stabiliserats. Men det finns ett överskott av nyproducerade bostäder som bidrar till en osäkerhet, och industrin kommer gradvis ta över som viktigaste tillväxtkraft, enligt SEB.

En svag krona och höga energipriser håller upp inflationen över målet under större delen av 2018, bedömer man.  

" Senarelägger räntehöjningen"

Att Riksbanken vill se bevis på att den starka konjunkturen sätter spår i löner och tjänstepriser skapar dock risk för att man senarelägger räntehöjningen till 2019. En första räntehöjning väntas i april nästa år.

"Sannolikheten ökar därmed för att Sverige går in i nästa lågkonjunktur med högt belånade hushåll, höga bostadspriser och en centralbank som har små möjligheter att motverka en nedgång", skriver SEB.

LÄS OCKSÅ: Anders Borg: "Sverige kommer drabbas hårt"

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!