Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Foto: LARS LINDQVIST / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.  Foto: LARS LINDQVIST / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN

SEB: Bostadsmarknaden bromsar svensk ekonomi

Publicerad
Uppdaterad

Tvärniten i bostadsbyggandet och en dämpad inhemsk efterfrågan får svensk ekonomi att bromsa in. Den bedömningen gör SEB, med chefsekonom Robert Bergqvist.

Riksbanken höjer räntan först i april nästa år. 

Enligt prognosen väntas en tillväxt i svensk ekonomi på 2,6 procent i år och 2,4 procent 2019. Därmed håller banken fast vid den prognos som presenterades i februari. 

Banken konstaterar att fallet för bostadspriserna har upphört och priserna har stabiliserats. Men det finns ett överskott av nyproducerade bostäder som bidrar till en osäkerhet, och industrin kommer gradvis ta över som viktigaste tillväxtkraft, enligt SEB.

En svag krona och höga energipriser håller upp inflationen över målet under större delen av 2018, bedömer man.  

" Senarelägger räntehöjningen"

Att Riksbanken vill se bevis på att den starka konjunkturen sätter spår i löner och tjänstepriser skapar dock risk för att man senarelägger räntehöjningen till 2019. En första räntehöjning väntas i april nästa år.

"Sannolikheten ökar därmed för att Sverige går in i nästa lågkonjunktur med högt belånade hushåll, höga bostadspriser och en centralbank som har små möjligheter att motverka en nedgång", skriver SEB.

LÄS OCKSÅ: Anders Borg: "Sverige kommer drabbas hårt"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen