SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Jonathan Näckstrand
SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Jonathan Näckstrand

SEB bjuder på bonusfest

Publicerad
Uppdaterad
SEB:s vd Annika Falkengren chockade börsen med en mycket bättre vinst än väntat - 4,3 miljarder bara under det sista kvartalet.
Den ökade vinsten gör att SEB nu bjuder på bonusfest på 1,7 miljarder - en bonusökning med 107 procent.
Och nu väntar höjd utdelning för familjen Wallenberg och de andra aktieägarna.
Annika Falkengren stänger nu böckerna efter ett framgångsrikt år där bankerna återhämtat sig snabbt efter krisen. Hennes SEB gick med 11,1 miljarder i vinst under 2010 och det är mer än en fördubbling jämfört med 2009.

Inga kreditförluster

Bäst gick det senaste kvartalet där vinsten ökade från 800 miljoner kronor till 4,3 miljarder.
- Vårt resultat för 2010 speglar att företagens aktivitet ökade mot slutet av året och att kreditkvaliteten tydligt har förbättrats efter stabiliseringen i de baltiska ekonomierna, sammanfattade Annika Falkengren bokslutet på fredagsmorgonen.
- Vår position som Relationsbanken är starkare idag än innan de senare årens turbulens. En tydlig prioritering av relationerna till våra kunder styrde oss i ett svårt affärsklimat.
Kreditförluster har också slutat att existera inom SEB och istället får banken nu tillbaka pengar som tidigare har klassats som förlorade.
En del av förklaringen är att det går bättre i Baltikum för SEB.
- Under hela den djupa konjunkturnedgången i de baltiska länderna har vi upprätthållit en aktiv och konservativ hållning. Detta för att säkerställa den finansiella stabiliteten, kvaliteten på tillgångarna liksom för att vårda de långsiktiga kundrelationerna, säger Falkengren.
- Vi har strävat efter lösningar där låntagare skall kunna bo kvar i sina hem.

Större utdelning

Framgångarna under 2010 gör att aktieägarna får mer i utdelning. Styrelsen i SEB vill höja utdelningen från en krona per aktie till 1,50 kr. Största ägare i SEB är Wallenbergsfärens maktbolag Investor som äger drygt 20 procent av banken.
Vinsten under det senaste kvartalet var också mycket större än väntat. Analytikerna som nyhetsbyrån Reuters pratat med hade i snitt trott på en vinst på 3,6 miljarder under sista kvartalet 2010, men det var i underkant och det gör att det finns goda förutsättningar för börsfest i bankvärlden i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen