Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SEB: 80 miljarder har slussats av högriskkunder

SEB har granskats av SVT:s ”Uppdrag granskning”.Foto: HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
SEB:s vd Johan Torgeby.

SEB:s vd, Johan Torgeby, kan inte se att banken har blivit systematiskt utnyttjad för penningtvätt.

Det uppgav han i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

”Vi har agerat, lyssnat på de signaler vi fått och vidtagit åtgärder”, skriver Torgeby.

På onsdagskvällen sänds SVT:s ”Uppdrag granskning ”.

Enligt förhandsinformationen kommer man med nya uppgifter om misstänkt penningtvätt i Baltikum. För en dryg vecka sedan berättade ”Uppdrag granskning” att man fått uppgifter om SEB, vilket gjorde att aktiekursen rasade på börsen.

SEB medger nu att 80 miljarder kronor har slussats av så kallade högriskkunder mellan 2008-2018 i bankens estniska verksamhet.

Det visar de historiska transaktionsdata från Baltikum banken nu offentliggör.

I ett pressmeddelande som publicerades på tisdagskvällen säger Johan Torgeby, SEB:s vd:

”Vi har agerat, lyssnat på de signaler vi fått och vidtagit åtgärder. Med grund i den omfattande analys vi gjort av bankens historia i Baltikum har vi inte kunnat se att SEB systematiskt har utnyttjats för penningtvätt.”, 

Han fortsätter:

”Både SEB och andra banker lever ständigt med riskerna som finansiell brottslighet innebär.”

Investor: ”Bra att banken är så transparant”

SEB:s huvudägare Investor säger till Di att investmentbolaget har förtroende för hur banken arbetar med de här frågorna. 

– Vi tycker också att det är bra att banken är så transparent, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på Investor, till tidningen.

– Banken hänvisar i sin release till att man gjort stora utredningar, och vi har förtroende för hur man arbetat med att gå långt tillbaka i tiden.

Klockan sex på onsdagsmorgonen ska ”Uppdrag granskning” publicera ett nytt avsnitt på SVT:s hemsida om den misstänkta penningtvätten i Baltikum. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!