Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svarta listan: Fonderna du måste se upp med

Nu sätter Finansinspektionen de dyra fonderna under lupp. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Möjligheten att ta ut höga avgifter har gjort så kallade fond-i-fonder till en favorit bland rådgivare och bankmän.

Nu sätter Finansinspektionen fonderna under lupp. 

Här är listan på de värsta avgiftsmjölkarna.

Så kallade paketerade fonder har under många år varit en lönsam produkt för pensionssäljare och bankmän. Expressen har tidigare berättat hur Skandia efter sin kvalitetsgranskning ändå i skymundan valde att behålla ett antal dyra fonder på ett dolt fondtorg, till för bara försäljare.

– Rådgivare vill gärna sälja fond-i-fonder eftersom det verkar vara lättare att övertyga sparare om att förvaltarna är duktiga på att välja andra förvaltare, än det är att övertyga spararen om förvaltarens förmåga att välja ut aktier, konstaterar Jonas Lindmark, analyschef hos Morningstar

Argumentet är alltså att avkastningen kan bli högre om en förvaltare väljer ut fonder, än om spararen själv gör det. Men en titt på de senaste årens resultat för fonderna visar att det argumentet faller platt. 

 

LÄS MER: Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg 

Tar ut höga avgifter

På ett år har vanliga globalfonder i snitt stigit med strax över 17 procent, medan fond-i-fonder bara gett 7,6 procent, enligt en koll på fondanalyssajten Morningstar. På fem år ser siffrorna ännu värre ut. Medan globalfonder har gett 87,6 procent i avkastning, så har fond-i-fonderna bara levererat 42,9 procent. 

En annan anledning till fond-i-fondernas popularitet hos säljare och rådgivare är möjligheten att ta ut höga avgifter. 

– En extra nivå förvaltning används som argument för att ta ut högre avgifter, vilket gör fond-i-fonder mer lönsamma för säljarna, säger Jonas Lindmark. 

Den genomsnittliga årliga avgiften för en fond-i-fond som placerar globalt och i Sverige är hela 2,23 procent, utanför rabatterade system som premiepensionen och den kollektivavtalade tjänstepensionen. Fond-i-fonder som placerar globalt har ett snitt en årlig avgift på 1,84 procent. Vanliga aktiefonder som placerar globalt kostar i snitt 1,4 procent. 

 

FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna 

Tusenlappar försvinner

Värst bland fond-i-fonderna är Mobilis Potential, som har en årlig avgift på skyhöga 3,76 procent. För den som sparat 1 000 kronor i månaden i 20 år, och fått en årlig avkastning på 5 procent, betyder det att nästan 120 000 kronor försvinner i avgifter. Dessutom har fonden presterat uselt. Varje år sedan starten 2014 har den gått sämre än både index och snittet för andra fond-i-fonder. 

När Expressen frågar Christian Kvist, vd för Mobilis kapitalförvaltning, hur bolaget motiverar den höga avgiften svarar han att fonden ska läggas ned och likvideras. 

Annars är det fondbolaget Movestic som dominerar listan med de allra högsta avgifterna. Bolagets SICAV-fonder kostar mellan 2,91 och 3,43 procent i årlig avgift. 

Stefan Klohammar, investeringsansvarig på Movestic, motiverar de höga avgifterna med att fonderna är aktivt förvaltade och i huvudsak också använder externa aktivt förvaltade fonder.

– Det medför en något högre totalkostnad jämfört med övriga fond-i-fonder.För kunden innebär det en god portföljkonstruktion och hög grad av riskspridning, skriver Stefan Klohammar i ett mejl. 

FI ska granska

Att den totala (årliga) avgiften för fond-i-fonder generellt blir så hög beror på att huvudfonden först tar ut en avgift samtidigt som avgifterna i de underliggande fonderna tillkommer. Tillsammans blir det ett fondpaket med mycket höga avgifter. Inom exempelvis premiepensionen är fonderna rabatterade, men utanför det systemet - och exempelvis inom individuella tjänstepensionsavtal – tas fulla avgifter ut. 

På Finansinspektionen har man noterat fond-i-fondernas skyhöga avgifter. I en färsk rapport konstaterar myndigheten att många finansiella produkter är konstruerade på ett sätt som gör det svårt för spararen att bedöma den totala kostnaden. 

– Vi har noterat att det generellt på marknaden finns komplexa och paketerade produkter där man tar ut avgifter i flera led och på flera ställen, vilket exempelvis kan gälla fond-i-fonder, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen. 

Finansinspektionen kommer nu att granska fond-i-fonder och andra finansiella produkter med svårförståeliga avgifter.

– Vi kommer att titta på hur transparent man är kring avgifterna, och om de regler som finns verkligen följs. 

Lista: Här är de dyraste fond-i-fonderna

Expressen har listat fond-i-fonderna med högst årlig avgift. Listan gäller fonder som kategoriseras som fond-i-fonder hos Morningstar. 

Vi har sedan räknat på kostnaden efter 20 år om du sparar 1 000 kronor i månaden i fonden och får en årlig avkastning på fem procent. 

 

Fond: Mobilis Potential (ska likvideras)

Avgift: 3,76 %

Kostnad efter 20 år: 120 000 kr

 

Movestic Naventi Balanserad Strat

Avgift: 3,43 %

Kosntad efter 20 år: 118 000 kr

 

Movestic SICAV Naventi Offensiv Strat

Avgift: 3,25 %

Kostnad efter 20 år: 112 000 kr

 

Movestic SICAV-Ascensus Trend Movestic

Avgift: 3,20 &

Kostnad efter 20 år: 110 000 kr

 

Fond: IKC - Lux 0 - 100 IC

Avgift: 3,10 %

Kostnad efter 20 år: 106 000 kr

 

Movestic Multifond Försiktig

Avgift: 2,81 %

Kostnad efter 20 år: 96 000 kr

 

Fond: Solidar Fonder Flex 100

Avgift: 2,66 %

Kostnad efter 20 år: 91 000 kr

 

SP Aktiv Trygghet

Avgift: 2,58 %

Kostnad efter 20 år: 88 000 kr

 

Fond: Nordea FoF Multi Manager Agg HB SEK

Avgift: 2,47 %

Kostnad efter 20 år: 85 000 kr

 

SEF Ascensus Offensiv I

Avgift: 2,47

Kostnad efter 20 år: 85 000 kr

 

Navigera Tillväxt

Avgift: 2,44

Kostnad efter 20 år: 84 000 kr

 

Alpcot Balanserad R

Avgift: 2,43 %

Kostnad efter 20 år: 83 000 kr

 

Navigera Aktie 1

Avgift: 2,36 %

Kostnad efter 20 år: 81 000 kr

 

Källa: Morningstar, Expressen. För att räkna ut kostnaden efter 20 år har vi använt oss av Fondkollen, en tjänst från Fondbolagens förening. Observera att vissa av fonderna är rabatterade inom exempelvis premiepensionen. 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!