En våg av bluffmejl drabbar just nu svenska företag och privatpersoner.En våg av bluffmejl drabbar just nu svenska företag och privatpersoner.
En våg av bluffmejl drabbar just nu svenska företag och privatpersoner.
Mejlen kan se ut att komma från PostNord, Skatteverket, Itunes eller Netflix, men även Elgiganten och Cdon har förekommit.Mejlen kan se ut att komma från PostNord, Skatteverket, Itunes eller Netflix, men även Elgiganten och Cdon har förekommit.
Mejlen kan se ut att komma från PostNord, Skatteverket, Itunes eller Netflix, men även Elgiganten och Cdon har förekommit.

Se upp för nya bluffvågen på nätet

Publicerad

En våg av bluffmejl drabbar just nu svenska företag och privatpersoner.

Genom att klicka på en länk eller bifogad fil laddas en skadlig kod ner i din dator som låser alla filer - och kräver en lösensumma för att låsa upp dem.

– Det är väldigt vanligt och numera angriper det din mobiltelefon och din Ipad också, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericentrum (Nbc) hos polisen.

Mejlen kan se ut att komma från PostNord, Skatteverket, Itunes eller Netflix, men även Elgiganten och Cdon har förekommit.

– Det finns en hel uppsjö med företag som används. Avsändare som du anser är trovärdiga och trygga, säger Jan Olsson.

I mejlet finns en bifogad fil eller länk som du uppmanas att klicka på. När du gör det installeras en ransomware, som är en programvara med en skadlig kod på din dator.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar för Iphone-bedragare.

 

– Den har som syfte att få folk att betala pengar. Det gör den genom att kidnappa dina filer och dokument på din dator. Den krypterar dina dokument och bröllopsbilder och allt vad det kan vara och kräver sedan att du ska betala pengar - oftast i form av bitcoins (en digital valuta) som du inte kan spåra, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget Trend Micro.

Vanligtvis krävs en summa runt 3000 svenska kronor. När man betalar får man en nyckel som gör att man kan låsa upp sina filer igen. Och det drabbar både privatpersoner och företag.

– Det är en utpressningstrojan helt enkelt. Vi har sett det här sedan 2012, men 2015 har det ökat enormt mycket och jag tror att vi kommer att se ännu mer av de här attackerna, säger Johan Jarl och får medhåll av Jan Olsson på Nbc.

– Summan du måste betala blir allt högre, det är ohyggligt svårt att spåra gärningsmännen och det är fler som är drabbade, så visst sjutton är det ett allvarligt problem.

 

LÄS OCKSÅ: Blocket-bedrägeri sprids via mejl.

 

Och det är lätt att falla för bedragarnas trick, säger han.

– Det bygger ju på att du får ett mejl och reagerar på det, antingen att du inte har beställt något och klickar för att se vad det är eller att du tänker att det är någon som luras och därför klickar för att se vad det är. Du lockas på ett ganska klipskt sätt att klicka dig vidare.

 

Följ Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen