Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se upp för bluffmejlen när du ska deklarera

”Jag blev väldigt förvånad. För jag har inte ens deklarerat än”, säger Emelie Eriksson.Foto: PRIVAT

Om en dryg månad är det dags att börja deklarera.

Men redan nu har bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket börjat spridas – där man uppmanas lämna ut sina personuppgifter.

– Om man bara läser snabbt och inte tänker på det så tror jag att man kan råka illa ut, säger Emelie Eriksson, 24, som är en av dem som fått mejlet.

Under de senaste åren har bedragare skickat ut bluffmejl som ser ut att komma från vanliga, tillförlitliga bolag. Några av de bolag som bedragarna utgett sig vara från är Telia, Ica och Postnord.

Just nu har ett nytt bluffmejl, som ser ut att komma från Skatteverket, börjat skickas ut. I mejlet står det att man fått rätt till 900 kronor i skatteåterbäring.

– Jag blev väldigt förvånad. För jag har inte ens deklarerat än, säger Emelie Eriksson, som fått mejlet.

Emelie Eriksson fick bluffmejl från Skatteverket

I mejlet uppmanas man också klicka på en länk, för att lämna uppgifter om sig själv. Men det gjorde inte Emelie Eriksson.

– Det var mycket stavfel. Så jag förstod direkt att det var något som inte stämde, säger hon.

 

LÄS MER: Polis varnar för bluff-sms – använder sig av ditt bank-ID

 

Bland annat står det ”skatteåternaring” i stället för skatteåterbäring. Men Emelie Eriksson lade ändå ut en varning för mejlet på Facebook.

 

Foto: Så här ser mejlet ut.

 

– Om man bara läser snabbt och inte tänker på det så tror jag att man kan råka ut för det. Men jag analyserar mina mejl så pass tydligt, så jag såg det på en gång. Men om man inte gör det och kanske har svårt för att läsa och skriva så är det ju väldigt lätt att gå på det här, säger Emelie Eriksson.

Skatteverket: Det är ett bluffmejl

På Skatteverket bekräftar man att det rör sig om ett bluffmejl. De ber aldrig om den typen av uppgifter via mejl.

– Jag tycker att det är djupt beklagligt att man missbrukar Skatteverkets namn på det här sättet. Det är ju en brottslig handling med syftet att lura människor för pengar, säger pressekreterare på Skatteverket, Erik Lif Sjöcrona.

Han känner inte till det specifika mejlet, men berättar att de varnar för bluffmejl på sin hemsida. I nuläget har de inte tagit något beslut om de ska gå ut med en specifik varning på sitt eget Facebook- eller Twitterkonto.

– Men det är mycket möjligt att vi kommer att göra det, säger han.

Deklarationerna kommer i mars

I början av mars kommer Skatteverket att börja skicka ut deklarationen.

– Det är extra vanligt med bluffmejl i deklarationstider. Nu har den inte riktigt börjat än, men det är snart på gång. Det kan vara en anledning till att det kommit ett nytt sådant här bluffmejl i cirkulation just nu, säger Erik Lif Sjöcrona.

Om man får ett mejl som ser ut att komma från Skatteverket ska man ta bort det direkt.

– Vi på Skatteverket rekommenderar att man inte klickar på några länkar. Det ska man verkligen inte göra, utan man ska radera mejlet utan att lämna några uppgifter eller klicka på något, säger Erik Lif Sjöcrona.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!