Scanias insats för svenska sjukvården

Lastbilstillverkaren Scania har skänkt 8 000 ansiktsmasker till olika sjukhus.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maskerna skulle egentligen ha använts i företagets måleri.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lastbilstillverkaren Scania har skänkt 11 500 ansiktsskydd till svenska sjukhus. 

Maskerna används vanligtvis i företagets måleri 

”Det är inte en stor mängd men det är ändå självklart att maskerna går dit där de gör mest nytta”, skriver företaget på Twitter. 

Efter coronavirusets utbrott råder det materielbrist i sjukvården. Flera företag gör nu vad de kan för att hjälpa till. Bland annat har The Absolut Company, företaget bakom vodka-varumärket Absolut, hjälp till med att ta fram handsprit till vården. 

Lastbilstillverkaren Scania använder vanligtvis ansiktsmasker i sitt måleri. Nu har företaget skänkt 11 500 av dem till olika sjukhus. Minst 6 500 av dem går till Södertälje sjukhus, där Scania har sitt huvudkontor. 

Björn Carlborg, medicinskt ansvarig på Scania, har jobbat med att köpa in masker sedan i januari när smittan spred sig i Kina. 

I början behövdes maskerna i Asien, men nu behövs de främst i Europa. 

Donationerna till sjukvården är möjliga tack vare att Björn Carlborg och hans kolleger scannat marknaden under en längre tid samt att produktionen i företaget nu gått ned. 

”Tömmer lagret” 

För en och en halv vecka sedan hörde Södertälje sjukhus av sig och undrade om Scania hade andningsskydd. 

– Nu kommer vi att tömma lagret. Stockholmsregionen får sammanlagt 11 500 och det lokala sjukhuset i Belgien, där lagret finns, får 1 700, säger Björn Carlborg. 

Han säger att Scania vill göra vad de kan för att hjälpa sjukhuset.

– Vi började förbereda oss i slutet av januari för den här krisen som vi visste skulle komma hit. Sjukvården började för tio dagar sedan, säger Björn Carlborg. 

Twitter skriver Scania: 

”Det är inte en stor mängd men det är ändå självklart att maskerna går dit där de gör mest nytta”, skriver Scania. 

Tidigare har Scania skickat produktions- och logistikpersonal till medicinteknikbolaget Getinge, för att hjälpa till med att snabbt öka produktionen av respiratorer. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!