Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säsongspaus för bostäder – men inte i Stockholm

Prisindex på bostäder sjönk något juni.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB. Foto: Pressbild / Pressbild

Priserna på bostadsmarknaden gick ned något i juni.

En säsongsenlig effekt enligt Valuegard.

Samtidigt talar mäklare i Stockholmsområdet om bra tryck i juli och att ”allt säljs just nu”.

Prisindex på privatägda bostäder i Sverige, Hoxswe från Valuegard, visar att villapriserna i riket sjönk med 0.9 procent i juni, medan bostadsrättsindex stiger med 0,1 procent.

I storstäderna går Stockholms bostadsrättsindex upp med 0,5 procent och villaindex  ned med 1,9 procent. I Göteborg sjunker både bostadsrätts- och villaindex med 0,8 respektive 2,2 procent. I Malmö stiger bostadsrättsindex med 0,1 procent och villaindex sjunker med 2,2 procent.

Marknaden tar en paus

Enligt fastighetsbranschen är det vanligt med en nedgång under sommaren. Marknaden tar en säsongspaus och inte lika många lägger ut sin botad till försäljning.

Antalet försäljningar låg i juni på ungefär samma nivå som motsvarande månad 2017 och 2018. För bostadsrätter låg det litet högre än 2018, särskilt i rikets två största städer.

– Prisutvecklingen mellan maj och juni vittnar om en bostadsmarknad som dragit ned på takten. Sommaren är ingen hektisk period på bostadsmarknaden även om det visst görs affärer, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i en kommentar till junistatistiken.

Fastighetsmäklarna räknar dock med en uppgång i försäljningen av mindre bostäder i storstäderna när höstens nya studenter börjar leta efter boende redan under de första veckorna i juli månad.

”Världens tryck just nu”

Under första halvan av juli steg priserna på bostadsrättsmarknaden i Stockholm med en procent medan de stod still i Göteborg.

Henrik Rundgren, fastighetsmäklare på byrån Notar i Stockholm, säger till Di.se att det börjat röra på sig under inledningen av juli.

– För vår del är det just nu världens tryck. Vi upplever att allt säljs. Det är bra tryck när man ser på hur många besökare vi har på objekten, antal intresseanmälningar och antal personer som kommer på visningarna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!