SAS vd varnar inför sommaren: ”Kaos”

Rickard Gustafson, SAS vd, är orolig inför sommarens flygkaos.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förra sommaren var tuff för flygtrafiken, och resenärerna, med många inställda och försenade flygavgångar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var en tuff sommar förra året på Europas flygplatser med stora förseningar och inställda flyg.

Nu kommer larm och varningar om att årets sommar kan bli lika illa.

– Jag är jätteorolig för den kommande sommaren, SAS vd Rickard Gustafson enligt Svenska Dagbladet. 

Förra sommaren var tuff för flygtrafiken, och resenärerna, med många inställda och försenade flygavgångar. Förseningarna fördubblades jämfört med sommaren före, skriver Svenska Dagbladet. 

Brister i flygledningen ska ha varit orsaken till 75 procent av förseningarna i Europa, enligt Airlines for Europe. Dessutom har flera av Europas flygplatser stora problem att hantera alla resenärer under sommarmånaderna. 

SAS vd: ”Jag är jätteorolig”

SAS vd Rickard Gustafson tror att det kan bli minst lika illa även i år. 

– Jag är jätteorolig för den kommande sommaren. För flygledningskapaciteten att hantera trafiken i Europa finns inte. Det blir inställda flyg, det blir förseningar, det blir kaos, säger han under ett möte med Stockholms Handelskammare, enligt SvD. 

Rickard Gustafson är inte ensam om sin oro. Flera andra flygbolag har varnat och i flygledarna i Frankrike har återigen börjat strejka. Eurocontrol, som arbetar med flygledningsfrågor i Europa, varnar också för att årets sommar kan bli minst lika dålig som förra årets. 

”Jätteviktigt för miljön”

EU-kommissionen menar att det europeiska luftrummet är splittrat, och att det skapar problem. Även Rickard Gustafson är inne på detta. Ett sammanhållet luftrum och ett gemensamt flygledningssystem, som man valt att ha i USA, måste till menar han. 

– Det är jätteviktigt för flygförbindelserna och det är jätteviktigt för miljön. Men medlemsstaterna säger nej. Man har en protektionistisk inställning och vill inte förlora flygledarjobb i Tyskland och Frankrike, säger Rickard Gustafson.

Ska du resa utomlands i sommar?

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!