Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS vd får ny jättelön – trots nedskärningar

Sas vd Rickard Gustafson.Foto: Jens Dresling / AP
Det har varit tufft för Sas.Foto: Alex Ljungdahl

SAS är Skandinaviens största flygbolag – men kämpar nu för att behålla sin plats i en allt hårdare konkurrens.

Det har lett till stora nedskärningar och försök att sänka personalkostnaderna.

Men samtidigt höjs vd Rickard Gustafsons lön – med 2,4 miljoner, rapporterar SVT Nyheter.

Det har varit ett slitsamt år för SAS. I juni strejkade deras piloter under flera dagar på Arlanda, till följd av en konflikt om deras löner.

I december blev det också klart att de kommer att fördubbla sina nedskärningar för åren 2017–2019. Från planerade 800 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor.

Men trots att man tampas med en allt hårdare konkurrens så väljer man ändå att höja vd Rickard Gustafsons lön med 25 procent, rapporterar SVT Nyheter. Hans nya årslön för 2015/2016 hamnar därmed på 10,5 miljoner kronor, framgår det i SAS senaste årsredovisning.

Rickard Gustafson vill inte kommentera

Rickard Gustafson har själv inte velat kommentera sin lön, skriver SVT. Men SAS styrelseordförande Fritz Schur uppger för dem att man valt att höja hans lön för att den ska ligga på samma nivå som för vd:ar på andra jämförbara börsföretag.

I årsredovisningen berättar Rickard Gustafson om hur SAS som bolag måste arbeta för att få samma förutsättningar som sina konkurrenter. För att göra det måste de förbättra effektiviteten, skriver Rickard Gustafson.

”En förbättrad lönsamhet och genomförandet av de strukturella åtgärderna är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla vår affär och stärka vår finansiella ställning inför kommande investeringar och låneförfall”, skriver han.

SAS etablerar nytt luftfartstillstånd

onsdagsmorgonen kom nyheten om att SAS väljer att etablera ett nytt luftfartstillstånd på Irland med operativa baser i London och Spanien. Förhoppningen är att man på så sätt ska kunna minska kostnadsgapet mot nyetablerade konkurrenter.

I pressmeddelandet som släpptes på morgonen framgår det även att man har ambitionen att ha den nya verksamheten i drift om ett drygt år.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!