Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS vändning efter kritiken: ”Flygsäkerheten alltid först”

Det finns brister i SAS säkerhetskultur, har SVT rapporterat i en rad artiklar.

Men SAS har nekat.

Nu svänger flygbolaget – och ska ta fram en handlingsplan.

– I SAS kommer flygsäkerheten alltid först, säger flygchefen Rolf Bakken i en kommentar.

SVT:s rapportering om bristande säkerhetskultur inom SAS har bland annat handlat om något som kallas ”unfit for flight”.

Det innebär att personal meddelar bolaget att de inte är i form att flyga, till exempel på grund av sömnbrist eller ett oväntat dödsfall. Men i SVT:s rapportering har det kommit fram att det finns en osäkerhet kring rutinen – och att anställda har upplevt bestraffning när de använt sig av den.

Bland annat har en kabinanställd berättat att han fick sparken.

SAS vänder om säkerhetskulturen

Facken har stämt in i kritiken men SAS har tillbakavisat att det skulle råda några oklarheter kring ”unfit for flight”.

Men nu gör flygbolaget en helomvändning.

I ett pressmeddelande meddelar man att SAS tar detta ”på största allvar” och nu tar fram en handlingsplan tillsammans med fackförbunden.

– I SAS kommer flygsäkerheten alltid först och det ska aldrig finnas ett enda frågetecken hos någon av våra anställda kring vad som gäller kring säkerhetsrapportering. Därför tar vi de här uppgifterna på största allvar och agerar omedelbart, säger Rolf Bakken, flygchef på SAS, i en kommentar.

SAS ska utbilda personal om ”unfit for flight”

Flygbolaget vill också öka insatserna för utbildning och information kring rutinen.

I pressmeddelandet skriver SAS att besättningens viktigaste uppgift är att ansvara för säkerheten ombord, och att det inom flygsäkerhetsarbetet är grundläggande att de anställda rapporterar avvikelser ”oavsett vad det gäller”.

Även Arbetsmiljöverket har blandats in i konflikten, och krävt att SAS tar hjälp utifrån för att lösa sina problem.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!