SAS kom överens med de norska pilotföreningarna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNSAS kom överens med de norska pilotföreningarna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS kom överens med de norska pilotföreningarna. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Detta hotar SAS som koncern”, säger SAS vid Rickard Gustafson om den hotande pilotstrejken i Norge. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN”Detta hotar SAS som koncern”, säger SAS vid Rickard Gustafson om den hotande pilotstrejken i Norge. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
”Detta hotar SAS som koncern”, säger SAS vid Rickard Gustafson om den hotande pilotstrejken i Norge. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Det är de norska SAS-piloterna som gick mot strejk. Foto: ALEX LJUNGDAHLDet är de norska SAS-piloterna som gick mot strejk. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det är de norska SAS-piloterna som gick mot strejk. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Strejken avblåstes efter dramatik i natt

Publicerad

SAS-konflikten är löst.

Klockan 04 meddelade NRK att förhandlarna i Oslo hade lyckats se till så strejken är avblåst.

SAS hade ställt in 100 flygningar under torsdagen på grund av konflikten med det norska pilotfacket.

– Vi är givetvis väldigt glada över att vi har lyckats enas om ett avtal, så vi kan fokusera på våra kunder och verksamheten, säger Anna Kansell vid SAS pressjour. 

Ett fåtal flygningar till och från Sverige är fortfarande berörda. 

Den stora pilotkonflikten med SAS piloter i Norge hotade att bryta ut om inte förhandlarna i Oslo hade lyckats sy ihop ett avtal under natten mot torsdag.

Parterna i SAS-konflikten satt under natten i samtal hos medlare i Oslo. Strax efter klockan 04 kom beskedet att parterna var överens och att strejken var avblåst.

– Vi har hela tiden haft en konstruktiv dialog och nu har vi kommit överens med de norska pilotföreningarna om ett treårigt avtal, säger Anna Kansell vid SAS pressjour.

Om strejken hade brutit ut hade det betytt att närmare 450 norska SAS-piloter hade gått i strejk. Men nu har alltså SAS tecknat ett avtal med de två norska pilotföreningarna NSF och SNF. 

- Vi har fått godkännande för våra viktigaste krav. Detta gör det möjligt för oss att rekommendera avtalet för våra medlemmar, säger förhandlarna i ett pressmeddelande.

SAS-flyg stoppas ändå

SAS tvingades ändå sätta tillfälligt stopp för flygningarna i Norge för att förhindra kaos under torsdagen. De redan inställda flygen kommer att förbli inställda fram till klockan 14 på torsdagen, därefter går trafiken normalt.

– Vi gjorde detta i god tid innan för att ge kunderna en chans att inte bli strandsatta. Givetvis beklagar vi alla som har drabbats, säger Anna Kansell vid SAS pressjour.

 

LÄS OCKSÅ: SAS vd Rickard Gustafson: Omöjligt att gå med på pilotkraven

 

Enligt SAS hade strejken redan påbörjats av två piloter. Därefter kom ett varsel om att trappa upp strejken till storskalig.

– Vi är glada att vi kunde avblåsa strejken och så snabbt som möjligt få i gång trafiken igen. Vi uppmanar nu kunder att gå in på hemsidan och kolla status på sina flygavgångar, säger Anna Kansell.

Majoriteten av de påverkade flygavgångarna är inom Norge, men några flyg berör Sverige – bland annat mellan Arlanda, Oslo och Trondheim.

– Den som har en flight som är inställd har fått ett sms. Sedan har vi lagt upp en lista på vår hemsida med de flighter som inte är berörda. Det gäller flygningar som flygs av dansk eller svensk personalen eller våra underleverantörer, sa Fredrik Henriksson, SAS presschef i Sverige tidigt på onsdagskvällen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen