Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS sparkar 560 piloter – efter coronapandemin

Flera SAS-plan står parkerade på Kastrups flygplats.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter stora varsel till följd av coronapandemin sparkar nu flygbolaget SAS 560 piloter i Sverige, Norge och Danmark, skriver SVT.

– Vi är inte imponerade över hur SAS har hanterat processen, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening, till SVT.

Coronakrisen har slagit hårt mot SAS, som tvingades ställa in stora delar av sin flygtrafik till följd av reserestriktioner och stängda gränser. I slutet av april varslade bolaget 5 000 personer. 1 900 heltidsanställda skulle beröras i Sverige.

– Vi har inget annat val. Vi måste anpassa oss efter hur efterfrågan ser ut, sa SAS vd Rickard Gustafson, då till Expressen.

SAS säger upp 560 piloter

Nu säger alltså SAS upp 560 piloter i Sverige, Norge och Danmark och får kritik från Svensk pilotförening.

– Man har valt att gå vidare med uppsägningar innan man tittat på andra alternativ. Vi kan inte se att SAS har visat att man ska minska verksamheten så mycket att det motiverar så många piloters uppsägning, säger Martin Lindgren, till SVT.

Vd:n Rickard Gustafson sa i slutet av april att han inte ser något ljus i sikte när det gäller passagerarnas återkomst under det här året.

– Efterfrågan på flygresor kommer att komma tillbaka, men det kommer att ta tid. Den kommer att vara begränsad under resen av året och stora delar av 2021. Först 2022 tror vi att efterfrågan är tillbaka på en nivå som liknar vad den var före krisen, sa han då.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!