Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trots rekordsiffrorna i juli – hårda tag att vänta för SAS

Bränslepris, dollar och strejk pressar SAS.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget SAS aktie rasar efter morgonens kvartalsrapport.

Den uppmärksammade pilotstrejken spillde över på sommaren med 1 200 inställda flygningar och 100 000 passagerare som påverkades av dessa.

Resultaten går ner men är högre än analytikernas låga förväntningar på flygbolaget.

Vd Rickard Gustafson flaggar för nya besparingar samtidigt som en grupp passagerare stämmer flygbolaget för de inställda resorna.

Visserligen redovisar SAS starka passagerarsiffror för senaste kvartalet (maj–juli). Men det lugnar inte aktiemarknaden. Flygbolagets aktie dök när börsen öppnade och efter drygt två timmars handel låg nedgången på 4,5 procent.

Flygbolagets kvartalsrapport redovisar ett resultat före skatt på 1 490 miljoner kronor för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Väntat resultat enligt Infront Datas snittestimat låg på 1 459 miljoner kronor.

Bolagets omsättning landade på 13 552 miljoner kronor mot väntade 13 412.

I rapporten upprepar SAS vd Rickard Gustafson utmaningarna för att nå plus för 2019. Efter tre kvartal ligger resultatet på minus 302 miljoner (före skatt).

SAS upprepar utsikter för helåret om att det kommer att bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt. För årets tre första kvartal ligger resultatet före skatt på minus 302 miljoner kronor.

Hårdare tag kan vara att vänta.

– Vi står fast vid vårt mål om 900 Mkr i besparingar för räkenskapsåret 2019, men vår enhetskostnad efter justering för strejkeffekter minskar inte i den omfattning vi önskar. Det innebär att vi behöver utvärdera ytterligare initiativ bortom 2020, skriver Rickard Gustafson.

Nya besparingar hotar SAS anställda

Resultatet är därför en besvikelse för vd:n, som förklarar siffrorna med högre bränslepriser, dyr dollar och och pilotstrejk.

– Minskningen berodde främst på ökade bränslekostnader, en fortsatt svag krona mot amerikanska dollarn och pilotstrejken i början av kvartalet, skriver han.

Enligt vd:n innebar strejken att SAS minskar resultatet med 185 miljoner kronor.

Han noterar också att besparingarna ligger kvar men att kostnaderna inte minskar i önskad takt, varför nya åtgärder är att vänta under hösten och 2020. I klartext: nya besparingar.

Detta trots att antalet passagerare nådde rekordnivåer under sommarmånaderna juni och juli.

”Även om intäktsökningen är uppmuntrande så kräver rådande makroekonomiska utmaningar en förbättrad effektivitet för att säkra konkurrenskraft och långsiktig lönsamhet”, skriver SAS vd Richard Gustafson, i rapporten.

Kostnaderna minskar helt enkelt inte i den omfattning bolaget önskar.

”Vi behöver utvärdera ytterligare initiativ bortom 2020”, skriver SAS-chefen Richard Gustafson i rapporten.

Stämmer flygbolaget

En grupp passagerare i Danmark och Sverige, och som drabbades av pilotstrejken i vår, stämmer nu SAS uppger Dagens industri. 

– Vi är beredda att gå så långt som det krävs, säger Marie Bexelius på AirHelp, som driver processen, till tidningen.

Analys, tips och nyheter i Börsmorgon.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!