Svenska flygjätten SAS planerar nyemission och har kallat till extrastämma. Aktieägarna är kallade till stämman som ska hållas den 3 november på SAS huvudkontor i Solna. Foto: / TT NYHETSBYRÅNSvenska flygjätten SAS planerar nyemission och har kallat till extrastämma. Aktieägarna är kallade till stämman som ska hållas den 3 november på SAS huvudkontor i Solna. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Svenska flygjätten SAS planerar nyemission och har kallat till extrastämma. Aktieägarna är kallade till stämman som ska hållas den 3 november på SAS huvudkontor i Solna. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg har gett grönt ljus till SAS planer. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNNäringsminister Mikael Damberg har gett grönt ljus till SAS planer. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg har gett grönt ljus till SAS planer. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS koncernchef Rickard Gustafson behöver mer pengar till företaget. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSAS koncernchef Rickard Gustafson behöver mer pengar till företaget. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS koncernchef Rickard Gustafson behöver mer pengar till företaget. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS planerar nyemission – aktien rasar på börsen

Publicerad

SAS planerade nyemission har fått aktien att störtdyka på börsen.

Det handlar om en riktad nyemission för att dra in pengar som ska betala SAS dyra lån och framtida investeringar.

Regeringen har gett grönt ljus till SAS-ledningens beslut - men tänker inte och köpa några aktier.

– Att SAS vill göra en nyemission är ett vettigt beslut man behöver få ner lånekostnaderna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

Svenska och norska staten tänker inte delta i SAS förestående riktade nyemission, medan den danska däremot avser att göra det.

Det meddelar de tre staterna i pressmeddelanden, där samtliga säger sig stödja förslaget om nyemission.

De tre staterna är huvudägare och äger i dagsläget cirka 17,2 (Sverige), 14,2 (Danmark) respektive 11,5 procent (Norge) av flygbolaget enligt det norska pressmeddelandet, och ägandet ligger i enbart stam- och inga preferensaktier. Den fjärde största ägaren, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, äger cirka 7,5 procent.

Nyemissionen avser högst 66 miljoner stamaktier. Räknat på torsdagens stängningskurs 27 kronor (94 procent högre än vid senaste årsskiftet) motsvarar det ett kapitaltillskott på 1,8 miljarder kronor.

”Öka flexibiliteten”

I pressmeddelandet, som SAS skickade ut klockan 8, skriver bolaget:

"SAS styrelse har inte fattat något beslut om att utnyttja ett eventuellt bemyndigande, men önskar som ett led i utvärderingen av alternativa finansieringsformer ha möjlighet att fatta ett sådant beslut om marknadsförhållandena och andra förhållanden är gynnsamma".

– Det är för att öka flexibiliteten, säger Björn Tibell, ansvarig för investeringsrelationer hos SAS. 

Företaget vill helt enkelt ha mer pengar i kassan för att betala av på en del kostsamma lån. Och emissionen väntas ge cirka 1,7 miljarder kronor.

– Vi behöver också investera i nya flygplan, säger Fredrik Henriksson till Dagens Nyheter.

Strax efter klockan nio på fredagsförmiddagen hade aktien sjunkit med 7,8 procent på Stockholmsbörsen, sedan accelererade raset och kring kl 14 låg aktien på - 10,37 procent.

LÄS MER: SAS tar över flyglinje från problembolaget 

Experten: "Det är ett vettigt  beslut"

Beskedet från SAS överraskar inte experterna och flera som Dina Pengar talt med på morgonen tycker att det är et bra beslut.

– Att SAS vill göra en nyemission är ett vettigt beslut man behöver få ner lånekostnaderna, säger Joakim Bornlod, sparekonom på Nordnet.

Riktad emission, vad betyder det?

– Frågan är vem som kommer delta i den? Svenska staten har sina aktier till salu och kommer inte vara med och skjuta till mer pengar Kanske danska staten kopplar ett större grepp om bolaget annars kan det bli en ny storägare som tar chansen att komma in i bolaget.

SAS aktiekurs kan komma att pressas

Vad betyder det för SAS-aktien?

– Sannolikt kommer det sätta press på aktiekursen om man nu väljer att göra emissionen. 

Och under dagen rasade flygaktien med drygt tio procent.

Grönt ljus från regeringen

Svenska staten, som är storägare i bolaget trots att man sålt en del av sitt innehav, har gett grönt ljus till operationen. Men svenska staten tänker inte köpa några aktier eftersom man inte tänker fortsätta som långsiktig ägare i flygbolaget.

– Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission, säger näringsminister Mikael Damberg i ett skriftligt uttalande. 

LÄS MER: SAS-plan stilla på Kastrup efter konflikt

SAS: "Vi behöver se över alternativa finansieringslösningar"

Björn Tibell, ansvarig för investeringsrelationer hos SAS, säger till Dina Pengar: 

– Styrelsen har sökt bemyndigande från en extrastämma att kunna ha möjlighet att göra en riktad emission. Det är för att öka flexibiliteten. Vi har under ett års tid i noterat i våra ekonomiska rapporter att vi behöver se över alternativa finansieringslösningar för lån som förfaller, preferensaktier och investeringar. Så man kan se det här som ett led i att utöka möjligheterna, verktygslådan, för styrelsen. 

Så det här beslutet beror inte på att ni är pressade eller befinner er i ekonomisk kris? 

– Nej, SAS finansiella position har förstärkts de senaste åren. Vi har varit lönsamma i fjol och förfjol, och i tredje kvartalet nu så redovisade vi en vinst på nästan två miljarder kronor före skatt. Det här ska ses som att vi vill ha ytterligare ett finansieringsverktyg, säger Björn Tibell. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen