Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS planerar nyemission – aktien rasar på börsen

Svenska flygjätten SAS planerar nyemission och har kallat till extrastämma. Aktieägarna är kallade till stämman som ska hållas den 3 november på SAS huvudkontor i Solna.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg har gett grönt ljus till SAS planer.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS koncernchef Rickard Gustafson behöver mer pengar till företaget.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS planerade nyemission har fått aktien att störtdyka på börsen.

Det handlar om en riktad nyemission för att dra in pengar som ska betala SAS dyra lån och framtida investeringar.

Regeringen har gett grönt ljus till SAS-ledningens beslut - men tänker inte och köpa några aktier.

– Att SAS vill göra en nyemission är ett vettigt beslut man behöver få ner lånekostnaderna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

Svenska och norska staten tänker inte delta i SAS förestående riktade nyemission, medan den danska däremot avser att göra det.

Det meddelar de tre staterna i pressmeddelanden, där samtliga säger sig stödja förslaget om nyemission.

De tre staterna är huvudägare och äger i dagsläget cirka 17,2 (Sverige), 14,2 (Danmark) respektive 11,5 procent (Norge) av flygbolaget enligt det norska pressmeddelandet, och ägandet ligger i enbart stam- och inga preferensaktier. Den fjärde största ägaren, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, äger cirka 7,5 procent.

Nyemissionen avser högst 66 miljoner stamaktier. Räknat på torsdagens stängningskurs 27 kronor (94 procent högre än vid senaste årsskiftet) motsvarar det ett kapitaltillskott på 1,8 miljarder kronor.

”Öka flexibiliteten”

I pressmeddelandet, som SAS skickade ut klockan 8, skriver bolaget:

"SAS styrelse har inte fattat något beslut om att utnyttja ett eventuellt bemyndigande, men önskar som ett led i utvärderingen av alternativa finansieringsformer ha möjlighet att fatta ett sådant beslut om marknadsförhållandena och andra förhållanden är gynnsamma".

– Det är för att öka flexibiliteten, säger Björn Tibell, ansvarig för investeringsrelationer hos SAS. 

Företaget vill helt enkelt ha mer pengar i kassan för att betala av på en del kostsamma lån. Och emissionen väntas ge cirka 1,7 miljarder kronor.

– Vi behöver också investera i nya flygplan, säger Fredrik Henriksson till Dagens Nyheter.

Strax efter klockan nio på fredagsförmiddagen hade aktien sjunkit med 7,8 procent på Stockholmsbörsen, sedan accelererade raset och kring kl 14 låg aktien på - 10,37 procent.

LÄS MER: SAS tar över flyglinje från problembolaget 

Experten: "Det är ett vettigt  beslut"

Beskedet från SAS överraskar inte experterna och flera som Dina Pengar talt med på morgonen tycker att det är et bra beslut.

– Att SAS vill göra en nyemission är ett vettigt beslut man behöver få ner lånekostnaderna, säger Joakim Bornlod, sparekonom på Nordnet.

Riktad emission, vad betyder det?

– Frågan är vem som kommer delta i den? Svenska staten har sina aktier till salu och kommer inte vara med och skjuta till mer pengar Kanske danska staten kopplar ett större grepp om bolaget annars kan det bli en ny storägare som tar chansen att komma in i bolaget.

SAS aktiekurs kan komma att pressas

Vad betyder det för SAS-aktien?

– Sannolikt kommer det sätta press på aktiekursen om man nu väljer att göra emissionen. 

Och under dagen rasade flygaktien med drygt tio procent.

Grönt ljus från regeringen

Svenska staten, som är storägare i bolaget trots att man sålt en del av sitt innehav, har gett grönt ljus till operationen. Men svenska staten tänker inte köpa några aktier eftersom man inte tänker fortsätta som långsiktig ägare i flygbolaget.

– Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission, säger näringsminister Mikael Damberg i ett skriftligt uttalande. 

LÄS MER: SAS-plan stilla på Kastrup efter konflikt

SAS: "Vi behöver se över alternativa finansieringslösningar"

Björn Tibell, ansvarig för investeringsrelationer hos SAS, säger till Dina Pengar: 

– Styrelsen har sökt bemyndigande från en extrastämma att kunna ha möjlighet att göra en riktad emission. Det är för att öka flexibiliteten. Vi har under ett års tid i noterat i våra ekonomiska rapporter att vi behöver se över alternativa finansieringslösningar för lån som förfaller, preferensaktier och investeringar. Så man kan se det här som ett led i att utöka möjligheterna, verktygslådan, för styrelsen. 

Så det här beslutet beror inte på att ni är pressade eller befinner er i ekonomisk kris? 

– Nej, SAS finansiella position har förstärkts de senaste åren. Vi har varit lönsamma i fjol och förfjol, och i tredje kvartalet nu så redovisade vi en vinst på nästan två miljarder kronor före skatt. Det här ska ses som att vi vill ha ytterligare ett finansieringsverktyg, säger Björn Tibell. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!