Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raset – så slog piloternas strejk mot SAS under maj

SAS tappade närmare 100 000 passagerare på grund av pilotstrejken.Foto: SCANDINAVIAN AIRLINES / STELLA PICTURES SCANDINAVIAN AIRLINES
Färre checkade in på SAS under maj. Orsaken är pilotstrejken.

SAS-chefen Rickard Gustafson försöker glömma mardrömsstrejken och tänka på sommaren.

Flygbolaget förlorade 10 procent av sina passagerare i maj jämfört med motsvarande period förra året. Det framgår av SAS egna passagerarsiffror.

– Vi ser nu fram emot vår sommarsäsong, där vi har lagt till 25 nya linjer och fem nya destinationer, säger Gustafson hoppfullt. 

SAS pilotstrejk avslutades på kvällen den 2 maj. Men det dröjde flera dygn innan trafiken var tillbaka som normalt vilket också kom att slå hårt på flygbolagets passagerarsiffror för maj.

Sammanlagt flög 2,5 miljoner med bolaget, det gäller då både den stora tunga reguljära trafikdelen och charterflygningarna.

Strejken hade en negativ inverkan på trafiktalen vilket drabbade cirka 100 000 passagerare.

Kapacitet och antal passagerare i reguljärtrafik minskade med 6,6 procent respektive 10,0 procent till följd av de 1 200 flygningarna som ställdes in på grund av pilotstrejken under de två första dagarna i maj. 

SAS-chefen Rickard Gustafson drömmer om sommaren.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS-chefen Rickard Gustafson hoppas nu på sommaren.

– Trots att SAS blev negativt påverkat av strejken även under maj kunde vi snabbt återgå till normal verksamhet. Vi ser nu fram emot vår sommarsäsong, där vi har lagt till 25 nya linjer och fem nya destinationer – Florens, Marseille, Szczecin, Cornwall och Uleåborg, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

Konkurrenten Norwegian tycks inte ha tjänat alltför mycket på SAS-strejken - i alla fall inte i maj eftersom bolaget redovisar sämre passagerarsiffror för i maj jämfört med samma period förra året, dock inte alls i samma dystra nivå som SAS.

3 362 413 personer flög med det norska flygbolaget jämfört med 3 421 460 passagerare i maj 2018 vilket var en minskning med 2 procent.

Norwegians kabinfaktor, alltså hur väl flygbolaget fyller planen, låg på 86,1 procent jämfört med 86,5  motsvarande period förra året.

– Trafiksiffrorna visar något färre passagerare för maj i år jämfört med förra året, påverkat av att vi har 18 Boeing 737 MAX på marken. Siffrorna visar också att passagerarna reser längre samt att enhetsintäkterna är högre den här månaden än motsvarande period förra året. Tillväxten planar ut vilket är helt enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet efter en period med kraftig expansion och betydande investeringar. Det är även glädjande att se att vårt riktade arbete med att förbättra punktligheten fortsätter att ge resultat, sa Norwegians koncernchef Bjørn Kjos när flygbolagets siffror blev offentliga.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!