Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: SAS permitterar 1 000 av sina anställda

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knut Morten Johansen, pressdirektör för SAS i Norge.
Foto: SAS
Foto: OLE BERG-RUSTEN / AP TT NYHETSBYRÅN

SAS permitterar 1 000 anställda med anledning av strejken, skriver norska VG.

– Strejken drabbar våra passagerare i en omfattning som vi aldrig tidigare har sett i modern tid, säger pressdirektören för SAS i Norge, Knut Morten Johansen.

930 kabinanställda och ytterligare 70 stuvare permitteras. Det beskedet gav SAS i Norge på tisdagseftermiddagen. Beslutet gäller från och med 1 maj från de anställdas första arbetsdag efter att de fått sitt varsel. 

Flygbolaget hänvisar till att man på grund av strejken inte klarar av att sysselsätta personalen.

Inga permitteras i Sverige

Permitteringen gäller endast norska anställda, då reglerna ser annorlunda ut där än i  resten av Skandinavien, och kommer inte att ske i Sverige, säger SAS.

– Enligt de lagar och kollektivavtal som finns i Norge så är det praxis att man permitterar medarbetare som inte har arbetsuppgifter under en strejk, säger Freja Annamatz, SAS presschef i Sverige.

– I Sverige omdisponerar man i stället medarbetare när arbetsuppgifter försvinner, till exempel kabinpersonal när flighter blir inställda på grund av strejk. Detta innebär till exempel på Arlanda att man under strejken får andra uppgifter, en kabinanställd kan få hjälpa kunder i ankomsthallen eller annat.

Beskedet kommer under SAS-piloternas femte dag i strejk. Fortfarande finns ingen lösning i sikte, och SAS gick tidigare under tisdagen ut med att man ställer in ytterligare 507 avgångar under onsdagen. Detta påverkar 47 000 passagerare. 

Fler kan komma att permitteras - i Norge

– Strejken drabbar våra passagerare i en omfattning som vi aldrig tidigare har sett i modern tid. Det är en stressig och dramatisk situation och vi gör allt vi kan för att hitta en snabb lösning, säger Knut Morten Johansen, SAS presschef i Norge.

Knut Morten Johansen bekräftar att SAS kontinuerligt utvärderar huruvida fler anställda kan komma att permitteras.

– Företaget måste göra vad det kan för att minska kostnaderna. Det är väldigt tråkigt, säger Johansen till VG.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!