Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS levererade ny miljonförlust

Dystra siffror för SAS vd:n Rickard Gustafson.Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS månadsstatistik för januari 2018 visade att den reguljära passagerartrafiken sjönk med 7,1 procent jämfört med samma period förra året.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / EXPRESSEN

På tisdagen kom SAS delårsrapport för perioden november 2017 till januari 2018.

Resultatet före skatt blev minus 273 miljoner kronor.

Frågan är om det blir fler besparingar för flygbolaget som redan dras med sviktande siffror.

På tisdagen kom SAS delårsrapport för november 2017 till januari 2018. Resultatet före skatt blev minus 273 miljoner kronor. Trots att siffrorna landade på minus är det en förbättring mot samma period 2016/2017 då SAS resultat blev minus 697 miljoner kronor.

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson är ändå positiv till siffrorna och menar att de var mindre negativa än väntat.

– Resultatförbättringen är glädjande trots ett negativt resultat och visar att vårt långsiktiga arbete med att stärka vårt erbjudande och effektivisera verksamheten ger resultat, säger Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

 

LÄS ÄVEN: SAS lyfter med vinster på 1,1 miljarder kronor

Förseningar och inställda flyg

Under perioden drogs SAS med förseningar som enligt vd Rickard Gustafson handlade om "ovanligt stora väderutmaningar". 

– Det resulterade under kvartalet i fler förseningar och inställda flygningar än normalt. Jag beklagar naturligtvis att många kunder har drabbats av förseningar, men ser ändå en stabil kundnöjdhet som ett tecken på att SAS personal klarat att hantera dessa utmaningar på ett tillfredsställande sätt. 

Trots höjda bränslekostnader förväntar sig SAS att bolagets resultat före skatt och jämförelsestörande poster blir mellan 1,5 till 2 miljarder kronor för 2018. Men SAS månadsstatistik för januari visade på dystra siffror för flygbolaget. Den reguljära passagerartrafiken sjönk med 7,1 procent jämfört med samma period förra året. 

Nya baser ska sänka personalkostnaderna

SAS huvudkonkurrenter använder personal från länder utanför Skandinavien vilket medför lägre kostnader för arbetskraften. Under 2017 började SAS flygningar från sin nya bas i London och under sommaren startar flygningar från den nya basen i Malaga. Än så länge har Londonbasen inte visat effekt ekonomiskt, men när de nya baserna är fullt operativa förväntar sig SAS att enheterna kommer ha samma kostnader som lågpriskonkurrenternas anläggningar.

 

LÄS ÄVEN: Tunga siffror för SAS – allt färre passagerare 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!