Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS kaos slår direkt mot aktiekursen

SAS koncernchef Rickard Gustafson.Foto: SAS / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
SAS har just nu stora problem.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

SAS flygkris slår nu stenhårt mot aktiekursen som sjönk med över 3 procent när börsen öppnade.

Fortsatta problem med flygtrafiken och stor ilska och besvikelse bland passagerarna får aktien att falla.

– Företaget tappar inte bara i anseende utan även i intäkter, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

SAS fortsätter att ställa in flyg till följd av personalbrist. I helgen ställdes 25 flyg in och i veckan väntas 40 avgångar att ställas in.

De senaste tre månaderna har SAS ställt in 700 flygningar. 

80 procent av de inställda avgångarna uppges vara kopplade till underleverantören City Jet och SAS Ireland. På det irländska dotterbolaget, grundat 2017 för att få ner bolagets kostnader, uppges många ha slutat på grund av dåliga arbetsvillkor. 

 

LÄS MER: Facket: ”Ett misslyckande för varumärket SAS”

 

Ilskan och besvikelsen är stor hos passagerarna. Kaoset på SAS har också gett utslag på aktiekursen.

– SAS har varit inne i en bra period men får nu får ett rejält bakslag. Företaget tappar inte bara i anseende utan även i intäkter förstås när flygplanen står på marken, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

- Tyvärr verkar det bland annat vara strategin med besättningar på Irland som havererar en strategi som aktiemarknaden lyft fram som SAS räddning.

SAS störtdyker på börsen

SAS-aktien sjönk rejält när börsen öppnade klockan 9 i morse. Orsaken tillskrivs SAS flygkaos. Nedgången låg som mest på drygt 3,5 procent. Vid lunchtid hade aktien repat sig något och raset hade matats till drygt två procent.

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, berättar att de har varnat ledningen för att den här situationen skulle uppstå. 

Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, är mycket kritisk mot koncernledningen.Foto: Privat / Privat

– Under mina 21 år i SAS har jag aldrig sett något liknande. Vi är snart uppe i 1000 inställda flygningar och det är främst passagerarna som drabbas.

Han fortsätter:

– Det är pilotbrist i hela världen och de kommer inte få tag i kvalificerad personal när de erbjuder betydligt sämre lön än vad exempelvis en Ryanair-pilot tjänar på ett år. När bemanningsmodellen misslyckats vill de att våra piloter rycker in på sin lediga tid. Det är helt ohållbart.

 

LÄS MER: Pilotfackets varning till SAS om jobbflytten

SAS-chefen Rickard Gustafson tyst

Förutom att Svensk Pilotförenings SAS-sektion önskar att bolaget fokuserar på sin kärnverksamhet i Skandinavien kommer de att begära ett möte med ledningen kring situationen.

Samtidigt är det tyst från koncernledningen. Rickard Gustafson, SAS koncernchef, har lyst med sin frånvaro utåt under hela den pågående krisen.

 

LÄS OCKSÅ: Stor guide - så får du ersättning för din inställda resa

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!