Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SAS kan spara 500 miljoner – ska byta ut 900 piloter

Pilotstrejken, som startade i april och nådde sitt slut i början av maj, blev en kostsam historia för SAS. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS förlorade stora belopp på den långdragna pilotstrejken. 

Inom en tioårsperiod kommer omkring 900 piloter gå i pension – något som kan göra att bolaget kan spara in 500 miljoner kronor. Det skriver Dagens Näringsliv. 

Pilotstrejken, som startade i april och nådde sitt slut i början av maj, blev en kostsam historia för flygbolaget.

Rapporten för det andra kvartalet vittnade om en negativ effekt på 650 miljoner kronor.

SAS har sagt att de planerar besparningar genom att effektivisera och i högre grad digitalisera sig.

Bolaget kommer dessutom att byta ut en del av sina piloter. Enligt Dagens Näringsliv är det omkring 900 piloter som kommer att gå i pension inom en period på tio år. 

”Startar på lägre lön”

Och i det generationsskiftet, där äldre piloter med höga löner ersätts av yngre piloter med lägre löner, räknar ledningen med att mellan 300 och 500 miljoner ska kunna sparas. 

– När en senior slutar tar vi in en yngre pilot som startar på lägre lön. Så är det. Det kommer att få en betydande effekt på kostnadsutvecklingen framöver, säger SAS vd Rickard Gustafson till den norska tidningen. 

Hur stor effekten blir, som kommer att komma redan de fem första åren, kommenterar Rickard Gustafsson inte.

– Jag är försiktig med att ge signaler eller spekulera. Det kommer att få en positiv effekt, men vi ska rekrytera många piloter och vi vet inte vad piloter kostar många år i framtiden. Vi får se hur marknaden utvecklar sig.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!