Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS hyr in utländska piloter – har permitterat svenskar

Inslag från augusti: SAS vd Rickard Gustafson om nuläget och framtiden..
SAS-flygplan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SAS hyr in utländska piloter i ställer för svenska piloter som är permitterade.

Detta trots att bolaget fått hundratals miljoner i permitteringsstöd av staten, skriver Svenska Dagbladet.

SAS tillbakavisar uppgifterna.

SAS har permitterat nästan alla sina svenska piloter på grund av coronakrisen – och får därför permitteringsstöd av staten.

Samtidigt har bolaget använt piloter från utländska bolag på flygningar som tidigare bemannades av svenska piloter, skriver Svenska Dagbladet.

Strider mot reglerna

Det strider mot reglerna för ersättning vid korttidspermittering, enligt SvD. Enligt dessa regler ska permitterad personal återgå till arbetet om efterfrågan på företagets tjänster ökar på nytt.

SAS presschef Freja Annamatz dementerar uppgifterna.

– Det kan ha skett någon enstaka gång, av logistiska skäl, men inte regelbundet, säger hon till SvD.

23 flygningar

Men enligt tidningen har företagets irländska dotterbolag SAS Ireland (SAIL) använt inhyrda piloter på 23 flygningar där svenska piloter tidigare har tjänstgjort.

– Det är väldigt lite procentuellt sett. Under september månad har SAIL stått för en procent av vårt totala flygproduktion, säger Freja Annamatz till SvD. 

Det svenska pilotfacket kritiserar bolaget och säger att svenska piloter hade kunnat ta de nämnda flygningarna.

– SAS-piloter går arbetslösa och staten betalar permitteringsstöd till SAS samtidigt som vi ersätts av billigare utländska piloter som inte betalar skatt i Sverige, säger fackordföranden Wilhelm Tersmeden till SvD.


Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!